SIMBOLIČNO OSVJEŠTAVANJE

Radnička fronta pred 'dvorcem novovjekog grofa' Todorića

11.04.2015 u 13:42

  • +6

Radnička fronta kod Todorića

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Članovi Radničke fronte održali su danas prosvjed ispred Kulmerovih dvora, rezidencije obitelji vlasnika Agrokora Ivice Todorića smještene u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Poručili su da živimo u društvu koje grca u blatu laži i samoobmana, da svi znamo što se događalo 90-ih u pretvorbi i privatizaciji, ali 'dopuštamo političkoj eliti i medijima da nas uvjere u to da se više ništa ne može promijeniti i da moramo ići dalje bez obzira na to kako smo ovamo došli'

'Uvjeravaju nas da nema druge nego da zaboravimo i prihvatimo osnovni princip na kojem se temelji ova zemlja: 'ko je jamio, jamio. Priča se o boljoj budućnosti, iako je nema ni u naznakama, a od nas se očekuje da zaboravimo kako je nastalo ovo društvo', upozorili su na početku prosvjeda iz Radničke fronte.

'Danas ovdje stojimo pred dvorcem najbogatijega čovjeka u Hrvatskoj, Ivice Todorića. Prema Forbesu, njegovo se bogatstvo procjenjuje na skoro 3,4 milijarde kuna... Todorić se nije zadovoljio samo time što je do svog privatnog vlasništva došao izvlaštenjem čitavog društva – ne. On i danas dobiva subvencije od države, preko Tiska u šaci drži sve medije, otpušta radnice koje se usude inspektorima požaliti na to da moraju raditi prekovremeno bez plaće i slobodnih dana, slobodno provodi reket za ulazak na police njegovih dućana, opraštaju mu se afere, pogoduje mu se politikom HNB-a…

I tako taj tajkun, najbogatiji od najbogatijih u društvu sve veće nejednakosti, ne samo da je bogatstvo stekao pljačkom svih nas u ovoj zemlji, nego još nakon svega toga ima drskosti poput kakvog novovjekog grofa živjeti ni više ni manje nego u pravom feudalnom dvorcu ponad Zagreba', rečeno je pred Kulmerovim dvorima, pred kojima se Radnička fronta okupila 'u simboličnoj akciji osvještavanja ispred dvorca najbogatijega kapitalista u Hrvatskoj'.

Privatizacijska pljačka ne može se pomesti pod tepih

Ne smatraju da je problem u Todoriću kao takvom, niti u bilo kojem od drugih tajkuna; da nisu ukrali oni, ukrao bi netko drugi.

'Problem nije u pojedincima – problem je u sistemu. U sistemu koji je uspostavljen nakon 1990. Jer društvo 200 bogatih obitelji u kojem živimo nije ništa drugo doli drugo ime za kapitalizam. Sistem u kojem kapitalistička manjina posjeduje većinu bogatstva u državi, drži u rukama medije i političku elitu koju financira, a ekonomska se djelatnost u društvu vrši prije svega da bi oni ostvarili profit, dok radna većina u pravilu živi sve lošije i lošije, istodobno stvarajući sve veće bogatstvo za kapitalističku oligarhiju koja parazitira nad njom', poručili su iz Radničke fronte.

Ne žele, kažu, živjeti u društvu 200 bogatih obitelji i mnoštva osiromašenih i obespravljenih te zaključuju da se privatizacijska pljačka ne može pomesti pod tepih. Najavljuju 'daljnju beskompromisnu borbu za interese radne većine i svih drugih osiromašenih, obespravljenih i potlačenih, a protiv interesa kapitala i političke elite'.