OPTUŽEN ZBOG SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA

Profesor 9 godina na plaći, a ne drži predavanja

01.10.2009 u 07:35

Bionic
Reading

Iako je već devet godina pod suspenzijom s nastave zbog seksualnog uznemiravanja studentica, a 2004. i pravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine, doc. dr. Stjepan Blažanović i dalje redovito prima plaću na zadarskom sveučilištu

Štoviše, nedavno se i prijavio na natječaj za reizbor na svoje radno mjesto nastavnika teorije književnosti na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost jer nastavnici svakih pet godina moraju prolaziti reizbor na svoje radno mjesto.

Glasnogovornica Sveučilišta Elija Vrsaljko potvrdila je za Jutarnji list da Blažanović uredno prima plaću svih ovih godina, iako ne održava nastavu niti se njegovo ime nalazi među drugim nastavnicima Odjela za kroatistiku na internetskim stranicama Sveučilišta.

'Da, Blažanović se javio na natječaj, a hoće li biti primljen, stvar je stručnog povjerenstva', rekla je glasnogovornica Vrsaljko te naglasila da je mjera suspenzije izrečena Blažanoviću još uvijek na snazi.

Pojasnila je da to znači da on ne izvodi nastavu, ali se nalazi na platnoj listi Sveučilišta do okončanja postupka. Na konstataciju da je sudski postupak pravomoćno okončan prije pet godina na Blažanovićevu štetu, glasnogovornica je odgovorila da 'Sveučilište još nije službeno primilo ishod postupka'.

Slučaj doc. Blažanovića dospio je u javnost u ožujku 2000. godine kada je 170 studenata zadarske kroatistike potpisalo peticiju, optužujući ga za seksualno uznemiravanje studentica, njihovo fizičko, verbalno i psihičko maltretiranje te vrijeđanje i ucjenjivanje na ispitima.

Državno odvjetništvo u Zadru je 2001. protiv Blažanovića podignulo optužnicu za šest kaznenih djela bludnih radnji, ugrožavanja spolnih sloboda i spolnog ćudoređa.

Tadašnja uprava Filozofskog fakulteta odlučila ga je suspendirati dok se protiv njega ne završi sudski postupak. Na kraju postupka sud je zaključio da je kriv te je osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine.

Prof. dr. Šimun Musa, pročelnik Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, potvrdio je za Jutarnji list da se Blažanović nekoliko puta pokušao natjecati za mjesto profesora teorije književnosti, ali nijednom nije prošao kod Vijeća humanističkih znanosti koje o tome odlučuje.