PORUKA PREDSJEDNICI

Stjepan Mesić: Ja bih išao na vojnu paradu u Moskvu

09.04.2015 u 17:11

Bionic
Reading

Da je bivši predsjednik Stjepan Mesić na mjestu Kolinde Grabar Kitarović, ne bi previše dvojio oko odlaska na vojnu paradu kojom će se u Moskvi 9. svibnja obilježiti 70. godišnjica pobjede nad naci-fašizmom i završetak Drugog svjetskog rata. 'Ja bih otišao', odgovorio je Mesić na pitanje bi li on, da danas stoluje na Pantovčaku, prihvatio poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da nazoči moskovskoj paradi koju će bojkotirati gotovo svi europski čelnici

'Da sam na mjestu predsjednice, ja bih otišao. Odbijanje takvog poziva neće popraviti ničiju situaciju', konstatirao je Stjepan Mesić, koji je prije nepuna dva mjeseca odveo više od stotinu hrvatskih gospodarstvenika na rusko-hrvatski gospodarski forum u Moskvu.

Po njegovom sudu, hrvatski čelnici trebali bi gledati što bi bilo korisno za zemlju i olakšavati hrvatskim gospodarstvenicima da dođu do poslova u Rusiji. To je, međutim, pitanje procjene svakog političara, kaže bivši predsjednik i sudionik ranijih moskovskih svečanosti, na kojima su se u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu okupljali deseci svjetskih državnika.

Ni nakon što je tportal u srijedu objavio da je ruski predsjednikVladimir Putin uputio hrvatskoj kolegici pozivnicu za vojnu paradu i da odgovor još uvijek čeka, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije se službeno oglasila po tom pitanju. Neslužbeno s Pantovčaka u četvrtak doznajemo da predsjednica najvjerojatnije neće nazočiti ruskoj vojnoj paradi. Ranije jutros oglasilo se, također neslužbeno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pustivši u javnost informaciju da će Hrvatsku na svečanosti u Moskvi 9. svibnja najvjerojatnije predstavljati veleposlanik Igor Pokaz. I dok aktualni hrvatski političari hodaju po jajima, bivši predsjednik ima daleko više manevarskog prostora.

'Dobro da ipak nekoga šaljemo, ali to je najniži rang. Mislim da bi trebalo dati delegaciju na višoj razini. Ne treba biti opterećen današnjim političkim odnosima; znamo gdje je tko bio u vrijeme Drugog svjetskog rata i činjenica je da smo mi bili u antifašističkoj, antihitlerovskoj koaliciji, kao i da smo rat završili na strani pobjednika. Treba se adresirati na to vrijeme, a ne gdje je tko sada', poručuje Mesić.

Predsjednica Grabar Kitarović neće poslušati savjet svog prethodnika na Pantovčaku, istog onoga koji je njezinu odluku o micanju Titove biste s Pantovčaka izjednačio s ustupkom rigidnoj desnici i profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj te 'alarmantnim pokazateljem grčevitog napora da se prebriše dio hrvatske povijesti i da se ukloni spomen na antifašističku borbu koja je jedna od najsvjetlijih stranica u toj povijesti'.

'Dobio sam informaciju da su potpisani poslovi u vrijednosti od oko 100 milijuna dolara. Otvorile su se velike mogućnosti za našu privredu', kazao je Mesić.