DRUGA STRANA MEDALJE

Sve više disidenata u Živom zidu: Teške optužbe protiv Vilibora Sinčića

13.04.2015 u 07:03

Bionic
Reading

'Smatrao sam Živi zid prije svega aktivističkim pokretom na koji se samo nužno nadogradilo političko djelovanje. Mislio sam da je to doista antisistemska demokratska stranka, kako se vole nazivati. Onaj plemeniti aktivizam pretvorio se u samopromociju gdje se gleda jedino koliko kamera kojih medijskih kuća će biti prisutno', priča nam jedan od razočaranih strankom koju je visoko u političku orbitu lansirao Ivan Vilibor Sinčić svojim uspješnim nastupom na prošlim predsjedničkim izborima. Sinčića sve više poklonika proziva radi antidemokratskog upravljanja strankom

Glavni gospodarski strateg ORaH-a dr. Ljiljana Katičić nedavno je u jednom intervjuu ocijenila da se Živi zid i Ivan Sinčić ni po čemu ne izdvajaju iz žalosnog prosjeka hrvatske političke scene jer jedno govore i pišu, a drugo rade. I za stranku i za predsjednika Ivana Sinčića konstatirala je da su nevjerodostojni i da, osim političkih parola rušilačkog predznaka, ništa ozbiljnoga nisu ponudili. Ta je izjava cijeli Živi zid digla na noge. I vodstvo i članovi govorili su kako je ona plod ljubomore i zavisti jer je došla u trenutku kada su objavljeni siječanjski rezultati ispitivanjima javnoga mišljenja prema kojima je Živi zid pretekao ORaH i utaborio se na treće mjesto popularnosti s potporom od 12,5 posto.

Danas mnogi živozidovci više ne misle tako i spremni su iznijeti niz primjera koji bi išli u prilog tvrdnjama nevjerodostojnosti stranačkog vodstva.

Društvene mreže vrve statusima i osobnim ispovijedima razočaranih aktivista, ostavkama i smjenama, optužbama i prijetnjama - postovima koji bacaju sjenu na uspješan uzlet i potvrđuju populistički karakter Sinčićevih nastupa i autokratski odnos prema podčinjenima.

'Našao sam se na udaru vodstva stranke jer sam s prijateljima iz Virovitice stao u obranu obitelji koja je molila za pomoć da je spasimo od tajne deložacije. Jedan od čelnika stranke rekao mi je da to ne radimo jer je to događaj niskog medijskog intenziteta, već da dođemo na neku drugu deložaciju. Iznimno poštovanje prema obitelji koju smo željeli braniti nije mi dopuštalo da ih ostavim na cjedilu, i od tada kreću neopisivi napadi prema meni i većini aktivnih članova Živog zida iz Virovitice koji su odlučili podržati moju ideju', napisao je među ostalim na svom profilu na Facebooku član virovitičkog ogranka Saša Sanec

Članovi Živog zida iz Virovitice ističu da iznošenje drugačijeg mišljenja ne samo da nije dopušteno, nego se sankcionira oštrim upozorenjima i izbacivanjem iz stranke čak i bez ikakvog obrazloženja, a ide se i toliko daleko da se prate sve objave po Facebooku, pa čak i tko je kome kliknuo lajk na neki status ili komentar. Napominju da je stranka izrazito centralizirana i da sve odluke donosi tek nekolicina čelnika.
'Smatrao sam Živi zid prije svega aktivističkim pokretom na koji se samo nužno nadogradilo političko djelovanje. Mislio sam da je to doista antisistemska demokratska stranka, kako se vole nazivati. Onaj plemeniti aktivizam pretvorio se u samopromociju gdje se gleda jedino koliko kamera kojih medijskih kuća će biti prisutno', kaže Sanec.


Njihove riječi potvrđuju i članovi Živog zida iz Bjelovara. Tvrde da je čelništvu skrenuta pozornost na brojne propuste u organizacijskom smislu, ali da se ono na sve oglušilo. 'Ispravno djelovanje i zajednička borba nije im bitna. Bitno je da se članovi pokoravaju i da im služe. Osim toga biraju ljude na temelju simpatija, a ne zasluga. Nije bitno koliko ste dobri i vrijedni u borbi za bolju Hrvatsku, već koliko ste dobri poslušnici za ostvarenje njihovih osobnih ciljeva. Kriju se iza borbe za socijalno ugrožene, a sve to iskorištavaju u sebične ciljeve te gaze preko poštenih ljudi', ističe Martinia Janković.
U Bjelovaru naglašavaju da je najveći problem Živog zida to što ne postoji kodeks kojim bi se odredilo što je u redu, a što nije i shodno tome kako postupati i otklanjati probleme.

'Oni što su počeli raditi po ograncima u apsolutnoj je suprotnosti onome što predstavljaju. Tim u Bjelovaru više ne postoji, a bio je to tim velikog entuzijazma i zaleta, pohvaljen i poznat kao primjer ostalima. Ugasili su ga kao cigaretu', kaže Janković.

Sinčić: Ima problema, ali nema represije

Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić ne poriče probleme i smatra normalnim da u stranci koja je u tri mjeseca narasla sa 500 na sedam tisuća članova postoje organizacijski problemi koji ranije nisu postojali. 'Represije nije bilo, isključivanja jest, bit će ga i u budućnosti. Toga ima u svakoj stranci jer drugačije nije moguće upravljati velikim sustavom', izjavio je Sinčić na upit tportala. Drži kako je nemoguće svima ugoditi zbog čega pojedinci izlaze iz stranke. 'Ako u takvim okolnostima izađe 10 članova iz Virovitice, 10 iz Bjelovara i 5 iz Rijeke, ne može se govoriti o masovnom odlasku nego normalnoj fluktuaciji', kaže Sinčić i dodaje kako je u svim strankama osnovni preduvjet normalnog funkcioniranja da članovi poštuju i prihvaćaju stranački program. Odluke u Živom zidu, objašnjava Sinčić, donosi Glavni odbor stranke koji ima 11 članova. 'Nekada jednome od nas pripadne zadaća da priopći tu odluku i onda se čini da ju je on donio na svoju ruku, međutim ona je uvijek zajednička', kaže na i zaključuje kako stranka nikoga neće tužiti ako za to zaista ne postoji osnova.