SRAMOTA U NP-U PLITVIČKA JEZERA

Smrdi, smrdi, jako smrdi u našem ekoturističkom biseru

12.04.2015 u 08:00

Sramota u našem eko-turističkom biseru

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić/Pixsell/Dražen Prša/tportal.hr

Bionic
Reading

Bliži li se svom kraju sramotna priča iz Nacionalnog parka Plitvička jezera u koji se godinama nekontrolirano izlijevaju fekalne i otpadne vode u taj naš ekoturistički biser? Budući da se sramota sve neuspješnije skriva od očiju javnosti, odgovorni s lokalne i državne razine konačno su, doznaje tportal.hr, napravili prve korake nužne za saniranje ovog kanalizacijskog problema

Naime, na sjednici Upravnog vijeća NP-a Plitvička jezera v. d. ravnateljice ovog nacionalnog parka Natalija Božičević dobila je zeleno svjetlo potpisati sporazum s lokalnim komunalnim poduzećima za sanaciju i rekonstrukciju cjelokupnog sustava vodoopskrbe i odvodnje unutar ove javne ustanove.

Komunalna poduzeća u vlasništvu Općine Plitvička jezera trebala bi konačno riješiti problem koji se skriva u srcu Nacionalnog parka: naime unutar zaštićenog područja godinama se na nekoliko lokaliteta nekontrolirano izlijeva kanalizacija iz kompletnog Nacionalnog parka. U taj sustav više od četrdeset godina nije se ulagalo, a niti se vodila briga o obnovi i modernizaciji.

Veći dio otpadnih i fekalnih voda završava nedaleko od stambenog naselja Rastovača, no tu su i naselja Jezerce i Mukinje, ali i još neki lokaliteti. U zastarjeli kanalizacijski sustav slijevaju se još i otpadne vode hotela Jezero, Plitvice, Bellevue te okolnih restorana. Odvodnom sustavu iz 60-ih godina prošlog stoljeća ne ide u prilog ni enorman rast broja posjetitelja ni povećanje broja privatnih iznajmljivača.

Budući da navedeni problem ne muči samo Nacionalni park, već i četiri općine (Saborsko, Vrhovine, Plitvička jezera, Rakovica) te dvije županije (Ličko-senjska i Karlovačka), s pravom može nazvati čak nacionalnim problemom.

'Najlakše je bilo reći, evo pogledajte kako nacionalni park, taj svjetski biser prirode zagađuje i ne pazi da se loptica odgovornosti prebacuje s Ministarstva zaštite okoliša i prirode preko Hrvatskih voda do lokalnih i županijskih vlasti. No, srećom posljednjih par godina ozbiljno se pristupilo rješavanju nastalog problema budući da se vidjelo kako tako više ne ide te da je sramota zajednička. Na vidiku je potpisivanje sporazuma o sanaciji i rekonstrukciji svih vodnih građevina, cjelokupne vodne i odvodne infrastrukture koja prolazi kroz NP Plitvička jezera. Uvjereni smo kako će to dovesti do rješavanja dugogodišnjeg problema, pred kojim su svi, usuđujem se reći, okretali glavu. Ovdje nije riječ o nekim dugačkim rokovima od nekoliko godina, jer ako se ozbiljno pristupi sanaciji, problem bi mogao biti otklonjen za godinu dana. Jer time bi naša ustanova dobila zvjezdicu više. Osim toga bio bi to ogledni primjer za to kako treba gospodariti otpadnim sustavom vodoopskrbe, a i poduzeća koja bi gospodarila tim sustavom ekonomski bi dobila deset puta više. Naravno, nama je od presudne važnosti da se očuva prirodno bogatstvo, odnosno taj fenomen koji je UNESCO 1979. uvrstio među prvima u svijetu kao zaštićeno prirodno područje', kazao je glasnogovornik NP-a Ognjen Borčić

Dodao je da će nacionalni park pružiti svu potrebnu pomoć komunalnom poduzeću koje će preuzeti poslove, a već im je dostavljena potrebna dokumentacija vezana za komunalni sustav.

Od direktora Komunalca Korenica Danka Prše doznajemo kako očekuje da će Povjerenstvo za sanaciju i rekonstrukciju vodnih građevina uskoro dati suglasnost za osiguranje financijskih sredstava za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture. Općina Plitvička jezera i Komunalac Korenica obavili su sve potrebne predradnje kako bi se sanacija problema uskladila sa Zakonom o vodama u Nacionalnom parku koji zabranjuje obavljanje poslova iz sustava odvodnje. Načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić ističe kako se toj zabrani može doskočiti na način da sustav vodovoda i odvodnje prijeđe u vlasništvo jedinice lokalne samouprave, odnosno u vlasništvo trgovačkog društva Vodovod i odvodnja.