NEPROBOJNA SCHENGENSKA ZONA

MVPEI pomaže Thompsonu, tri godine ne može u EU

Bionic
Reading

Marko Perković Thompson tri sljedeće godine neće moći ući u Švicarsku, ali ni u ostale europske zemlje koje su potpisnice Schengenskog sporazuma. Fedpol, švicarski savezni ured za policiju, koji je izdao zabranu, dao je u dokumentu obrazloženje zašto je to učinio, piše Večernji list. Kao glavni razlog navodi se tučnjava na jednom Thompsonovu koncertu u Luzernu prije dvije godine, ali i sve učestalije zabrane njegovih koncerata u Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj

ZAGREB - 'Ne, to nije istina. To je samo dio medijske hajke na Thompsona. Izričito tvrdim da se zabrana odnosi samo na Švicarsku. Nigdje se ne spominje EU. Uostalom, kako bi se i spominjao kad Švicarska nije članica EU-a. Pa kako će onda Švicarska izdati zabranu za EU?' pita se Zdravko Barišić, menadžer hrvatskog pjevača.

Službeni Fedpolov dokument o zabrani ulaska u Švicarsku Thompson još nije dobio. Njemu bi ga trebali uručiti predstavnici švicarskog veleposlanstva u Zagrebu. Navodno, uručenje je trebalo biti u srijedu u 13 sati, ali je Barišić kasnije tvrdio da će njihov odvjetnik taj dokument najvjerojatnije podići tijekom dana. Švicarskom uredu za migracije obratila se Veronika Olujić, koja se raspitivala o razlozima zabrane ulaska. U tom uredu mislili su da je ona Thompsonova odvjetnica koja će ga zastupati, ali menadžer Barišić nam je to opovrgnuo: 'Nije ona odvjetnica, nego supruga organizatora koncerta, te je htjela saznati službeni razlog zabrane.'

'Marko nije u Hrvatskoj, a ni u svijetu, kojim putuje posljednjih dvadesetak godina, napravio nikakav prekršaj, a kamoli kakvo kazneno djelo koje bi trebalo biti razlog zabrane ulaska u neku zemlju. Čudi nas ta odluka jer smo samo prije nekoliko mjeseci u Švicarskoj imali sličan koncert. Pa Thompson je samo u posljednje četiri godine proputovao cijelu Australiju, Ameriku i Europu, nigdje nije imao problema niti je napravio ikakav prekršaj', čudi se Barišić.

Zabranjene zemlje

Švicarska trogodišnja zabrana ulaska u zemlju istodobnoznači da Thompson neće moći ući ni u jednu zemlju Schengenskoga prostora, potvrdio je Michele Cercone,glasnogovornik potpredsjednika Europske komisije. U Schengenskome suprostoru sve zemlje članice EU-a osim Bugarske, Irske, Rumunjske iUjedinjenoga Kraljevstva, a od zemalja koje nisu članice Unije, Island,Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Švicarska mu je pristupila 1.siječnja ove godine.

On tvrdi da će se Thompson i cijeli njegov tim koristiti svim pravnim i političkim sredstvima kako bi tu zabranu ukinuli. Obratit će se hrvatskom veleposlanstvu u Švicarskoj, isto tako i našem Ministarstvu vanjskih poslova jer smatraju da je ova odluka skandalozna.

'Marka policija nigdje nije zaustavila, nigdje ga nije saslušavala, a tijekom ove turneje imali smo 130 koncerata. Poduzet ćemo sve pravne radnje pa ako bude trebalo, ići ćemo i na sud za ljudska prava da bismo ukinuli ovu zabranu', kaže Barišić.

Ministar Gordan Jandroković u slučaju pjevača Marka Perkovića Thompsona postavlja se kao prema svakom građaninu koji ima neugodnosti u inozemstvu. 'Osjećamo se dužnima pomoći, to je naš posao', rekao je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, piše 24sata.

Ministar vanjskih poslova tražio je da se utvrdi zašto je Thompsonu zabranjen ulazak u Švicarsku. Našeg veleposlanika u toj zemlji poslao je da ode u tamošnje nadležno tijelo te da pokuša ukinuti zabranu. Također, zatražio je od švicarskog veleposlanstva u Hrvatskoj da nam objasni ovakav postupak, kaže Dragun dodajući da su zvali Thompsona da ga obavijeste o koracima koje poduzimaju.

Prva zabrana Thompsonova koncerta dogodila se 2003. u Amsterdamu. Prošle godine otkazan je koncert u Hamburgu koji se trebao održati u studentskoj dvorani. Otkazan je i u Koruškoj, u St. Andreu, uoči početka EP-a, zbog straha od nereda hrvatskih navijača, a otkazani su i koncerti u Sarajevu i Puli.