NULTA TOLERANCIJA?!

Nekažnjeni kriminalci u ravnateljskim foteljama

30.09.2009 u 19:34

Bionic
Reading

Iako se može učiniti da je smjena Zorana Vlašića, ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, zbog sumnje u nezakonitosti u radu, na tragu izjava premijerke Jadranke Kosor da uvodi nultu stopu tolerancije na korupciju i kriminal, riječ je, nažalost, tek o nedosljednom i selektivnom pristupu, priopćila je u srijedu udruga Zviždač

ZAGREB - Udruga, naime, već duže vrijeme poziva ministra znanosti, obrazovanja i sporta Radovana Fuchsa da reagira na kriminal i korupciju, koji je potvrdila prosvjetna inspekcija i policija, u svom resoru.

Riječ je o slučaju Pučkog otvorenog učilišta u Splitu, u kojem je nakon dojave zviždačice Nade Stanović, prosvjetna inspekcija potvrdila falsificiranje i nepravilnosti kod 600 diploma i spaljivanje službene dokumentacije u cilju skrivanja dokaza. Nakon gotovo godinu dana, otkad je nadzorom prosvjetne inspekcije navedeni kriminal potvrđen, ravnatelj učilišta Jozo Katić i njegova zamjenica Marina Pelcl Brekalo, nisu snosili nikakve sankcije niti su udaljeni sa svojih radnih mjesta. Zbog nepravovremenog reagiranja na nezakonitosti u Učilištu i propusta u radu, smijenjen je ravnatelj prosvjetnog inspektorata u Splitu Ante Radovčić

Drugi slučaj na koji je upozoravala udruga Zviždač vezan je uz srednju školu u Dugoj Resi, gdje je prosvjetna inspekcija potvrdila da je ravnatelj Nikola Mrzljak, sklon nepotizmu, sklapao fiktivne ugovore na štetu škole, podsjeća Zviždač. Umjesto da Ministarstvo pokrene kazneni postupak protiv neodgovornog ravnatelja i udalji ga iz škole, dozvolili su ravnatelju Mrzljaku da se časno povuče s dužnosti. Uz asistenciju 'vlastitih kadrova',  Mrzljak je odmah nakon toga imenovan za predsjednika školskog odbora, te je preuzeo i vodstvo nad Đačkim domom u Dugoj Resi. Vidljivo je da je počinitelj kaznenih djela Nikola Mrzljak, zadržan u školskom sustavu, te da je samo prešao s jedne utjecajne pozicije na drugu, bez snošenja odgovornosti za počinjena kaznena djela.

Treći slučaj zbio se u Srednjoškolskom đačkom domu u Zadru. Zbog zlouporabe službenih dužnosti i kršenja zakona o javnoj nabavi, policija je u kolovozu ove godine, nakon dojave zviždača, protiv ravnatelja Mile Ivkovića pokrenula kazneni postupak. Nažalost, ravnatelj je dodijelio izvanredan otkaz zviždaču Borisu Franiću, a sam i dalje neometano radi na svojem radnom mjestu, priopćila je udruga.

Zbog učestalih propusta u radu prosvjetne inspekcije, nakon svega Vlada RH je smijenila ravnatelja Uprave inspekcijskih poslova pri ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Marijana Kajmaka.

U navedenim slučajevima zviždači koji su prijavili nezakonite radnje svojih ravnatelja dobili su izvanredne otkaze ili je pokrenut sudski postupak protiv njih zbog teškog kršenja službeničkih dužnosti. Zanimljivo je da su nakon izbijanja afera u obrazovnim ustanovama smjenjivani inspektori koji su propustili u prethodnim inspekcijskim nadzorima utvrditi navedene nepravilnosti, zviždači su sudski proganjani i udaljeni izvanrednim otkazima, samo se ravnateljima koji su počinili kriminal nije ništa dogodilo.

'Doista ne znamo tko iz Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa štiti kriminalce u ravnateljskim foteljama. Primjećujemo jedino da je obračun s takvim pojavama selektivan i da neki ostaju netaknuti. Tko su moćni zaštitnici iz vrha vlasti koji štite optužene ravnatelje? Premijerka Kosor nedavno je izjavila da čeka iz Podravke policijske nalaze, pa da povuče eventualne kadrovske izmjene. U našoj priči proveden je inspekcijski nadzor i postoje kaznene prijave policije, ali se ništa ne događa. Dolazi, nažalost, jedino u pitanje autentičnost premijerkine izjave o nultoj stopi tolerancije na kriminal i korupciju', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač.