NADBISKUP BOZANIĆ

'U Vukovaru se prema braniteljima postupa kao prema teroristima'

07.04.2015 u 20:33

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić susreo se u utorak sa stotinjak hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji već skoro šest mjeseci prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, a kardinal Bozanić ponovio je spremnost Crkve u pomaganju traženja rješenja, ocijenivši kako problemi očito nisu samo braniteljski, nego su hrvatski, jer je posrijedi dobro cijele Domovine, a braniteljima je zahvalio za zalaganje oko dobra

Susret je održan u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, na zamolbu branitelja, uz kardinala Bozanića bio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, a među braniteljima na susretu su bili predstavnici brojnih braniteljskih udruga i zajednica iz Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, zatim braniteljskih obitelji, stradalnika i nestalih. Posebno je primijećena nazočnost branitelja Bošnjaka i Albanaca, priopćio je u utorak navečer Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Zahvaljujući kardinalu Bozaniću za njegov posjet braniteljima u prosvjedničkom šatoru u Savskoj na Badnjak, branitelji su mu danas čestitali Uskrs i zahvalili za sve što Crkva čini za branitelje.

Branitelji su istaknuli da u pokušaju rješavanja gorućih pitanja ne nailaze na razumijevanje mjerodavnih institucija i vlasti u Hrvatskoj, ocijenjujući da u odnosu prema braniteljima vide sliku odnosa prema hrvatskomu narodu.

Premda su svoje poteškoće artikulirali još u svibnju prošle godine na Prvoj konvenciji hrvatskih branitelja, odjeka od strane odgovornih nije bilo, što je i dovelo do prosvjeda u Savskoj, koji su započeli u listopadu, naglasili su.

Branitelji su ponovno upozorili na "neprimjeren odnos prema temeljnim vrijednostima hrvatskoga društva i države, što se izravno očituje u odnosu prema Domovinskomu ratu i hrvatskim braniteljima", ocjenivši kako su posljedice puno šire i tiču se cjelokupnoga gospodarskog, kulturalnog i političkog života u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Istaknuli su da zanemarivanje tih vrijednosti vodi u druge teškoće koje zabrinjavaju branitelje, a tiču se nezaposlenih, onih koji ne primaju plaću ili su prisiljeni napustiti svoju Domovinu.

"Bolno je vidjeti kako se ponižava branitelje iz Bosne i Hercegovine koji su bili sudionici obrane Hrvatske. Jednako je tako neshvatljivo s koliko se neistina prikazuje stanje u Vukovaru, u kojemu se prema braniteljima postupa kao prema teroristima", navodi se u priopćenju.

U razgovoru s kardinalom Bozanićem hrvatski su branitelji također naglasili kako ih se u medijima prikazuje kao teret društva; na njih se nabacuje pogrdama i uvrjedama, stvarajući dojam da traže za sebe povlastice i da su oni krivci za sve probleme u Hrvatskoj.

No, naveli su, ta im medijska manipulacija ne smeta onoliko koliko ih smeta neosjetljivost prema ljudima koji su dali najviše što su mogli za Domovinu, dok se istodobno na različite načine stvaraju zakonski i drugi okviri kojima se izjednačava žrtva i agresor.

"Neshvatljivo je da se sve više pogoduje onima koji su napadali Hrvatsku ili nisu htjeli da ona bude slobodna", naglasili su.

Branitelji su izrazili i zabrinutost "koracima redefiniranja nedavne prošlosti, vezane uz Domovinski rat, kao i smjer u kojemu sadašnja politika vodi Hrvatsku. Oni su i dalje spremni dati svoj doprinos, a traže pomoć od svih koji ih žele saslušati i kojima je stalo do hrvatske Domovine", navodi se u priopćenju.

Početak puta prema rješenju branitelji naziru u razgovorima koji trebaju biti vođeni od strane odgovornih i važnih čimbenika u hrvatskome društvu, među kojima vide i Katoličku Crkvu.

Čestitajući vazmene blagdane, Kardinal je u svom obraćanju braniteljima podsjetio da se nalazimo u ozračju Uskrsa, Kristove pobjede nad zlom.

"Isus je pred nama sa svojim ranama, da bismo vidjeli njegov put do uskrsnuća. Nedavna hrvatska povijest pokazuje rane koje se ne smiju previdjeti, kao niti one ljude koji su tim ranama posebno obilježeni, a to su hrvatski branitelji", rekao je Bozanić.

Bolno je vidjeti kako se odvija redefiniranje obrane Domovine i prošlosti, ne bi li se upravo tako redefinirale vrijednosti u sadašnjosti, dodao je.

Kardinal Bozanić zato je zahvalio za zalaganje branitelja oko dobra, jer, kazao je, oni koji su se spremno oduprli zlu napada na Domovinu u prošlosti prepoznaju i njeno pravilno, odnosno štetno usmjerenje u sadašnjosti.

Kardinal je još jedanput istaknuo spremnost u svakome traženju postizanja rješenja koje zahtijeva otvorene i poštene razgovore.

Problemi očito nisu samo braniteljski. Oni su hrvatski, jer je posrijedi dobro cijele Domovine. Crkva će pomoći koliko god bude mogla i uključiti se u dijalog i djelovanje u skladu sa svojim pozivom. Bilo bi svakako dobro da konkretne inicijative krenu i budu prihvaćene na najodgovornijim mjestima u hrvatskome društvu, navodi u priopćenju Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić branitekjima je također poručio da se nikada ne smije odustati od borbe za dobro.

Crkvi je to dužnost i ona neće prestati zalagati se za dobro i pravednost. Potrebno je uvijek tražiti mir i ne miriti se s nepravdom, naglasio je kardinal Bozanić.