SJEĆATE SE LIČKE KUĆE?

Veliki povratak omiljenog gastro kutka

11.04.2015 u 08:00

  • +2

Konačno ćemo opet u Ličku kuću

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bionic
Reading

Zlatna turistička koka Nacionalnog parka Plitvička jezera – Lička kuća, čiji se godišnji prihod vrtio oko osam milijuna kuna, a koja je u vatrenoj stihiji 30. travnja 2012. pretvorena u zgarište, nakon tri godine obnove napokon će gostima otvoriti vrata. Iako se očekuje kada će Ministarstvo turizma odrediti datum službenog otvaranja Ličke kuća, tportal doznaje da će vrata ovog restorana autohtone ličke gastronomije biti otvorena do kraja ovoga mjeseca, odnosno za Praznik rada 1. svibnja

Po riječima Ognjena Borčića, glasnogovornika NP-a, tradicija iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kaže da svaki posjetitelj koji posjeti Plitvička jezera, a ne posjeti nacionalni, tradicionalni restoran Ličku kuću i ne doživi taj ambijent pripreme i konzumiranja ličkih specijaliteta jednostavno ne može reći da je posjetio ovaj nacionalni park.

'Lička kuća bit će u onom svom starom, autohtonom, tradicionalnom, nacionalnom, izvornom ličkom stilu, sva u drvetu, vrlo kosog krova koji je pokriven tradicionalnim pokrovom, kalanom odnosno cijepanom ličkom šindrom koja se pravi od drveta smreke ili jele. Imat će veliko ognjište u sredini restorana, s otvorenim ognjištem, dok su separei u obliku ličkih sela, a sve s ciljem kako bi posjetiteljima moglo biti pruženo iskustvo načina pripreme tih jela. Restoran će imati 270 sjedećih mjesta', kazao je Ognjen Borčić. Naglasio je da je napokon, sukladno zakonom o javnoj nabavi, omogućena nabavka autohtonih proizvoda iz plitvičkog kraja. Ovdje se prvenstveno radi o ličkoj i janjetini s područja Like i Banovine.

U obnovu je potrošeno 5,7 milijuna kuna bez PDV-a. Već dvije godine izostala je financijska dobit od Ličke kuće, no kako kažu u NP, ono što nije uprihodovano od Ličke kuće, pokušali su namaknuti s drugim restoranima, pogotovo Poljanom i Borjem te Grabovcem

Radovi na obnovi Ličke kuće povjereni su tvrtki KBB Kardum d.o.o. koja je poštovala zacrtane rokove obnove, n, nepovoljni vremenski uvjeti prolongirali su prethodne planove o nešto ranijem otvaranju.
Treba podsjetiti da je Lička kuća obnovljena 2003., nakon što je stradala u Domovinskom ratu, kada je u radove obnove uloženo 14 milijuna kuna. Predstavljala je prepoznatljiv dio Plitvičkih jezera i autohtone ličke kuhinje, sagrađena je 1972., na 1.700 četvornih metara korisne površine i u dva restorana mogla je primiti 280 gostiju. Vjerujemo da će od 1. svibnja Lička kuća ponovno postati nezaobilazno okupljalište kako domaćih tako i inozemnih posjetitelja.