NA BIRALIŠTA NAKON BLAGDANA

Prvi krug predsjedničkih izbora 10. siječnja

30.09.2009 u 17:37

Bionic
Reading

Prvi krug predsjedničkih izbora bit će održan najvjerojatnije 10. siječnja 2010. godine, doznaje Novi list iz krugova bliskih HDZ-u

Odredbe Ustava propisuju da se predsjednički izbori moraju održati 'najranije 30, a najkasnije 60 dana' prije isteka mandata aktualnog predsjednika. Budući da predsjedniku Mesiću mandat istječe 18. veljače sljedeće godine, prvi krug izbora za njegovog nasljednika treba se održati između 20. prosinca i 19. siječnja.

Iz HDZ-a su zadnjih tjedana dolazile informacije da se u vrhu te stranke razmišlja i o nedjelji 27. prosinca kao o mogućem danu za održavanje prvog kruga izbora. Međutim, ipak je malo vjerojatno da se čelništvo HDZ-a odluči za taj datum jer se smatra da u javnosti ne bi baš najbolje sjela odluka da se na birališta izlazi između božićnih i novogodišnjih praznika.

S druge pak strane, u to blagdansko vrijeme u Hrvatskoj boravi velik broj Hrvata iz dijaspore za koje se očekuje da bi mogli podebljati izborne izglede predsjedničkog kandidata HDZ-a Andrije Hebranga.

Od mogućih datuma koji su još uvijek u bubnju, spominje se i nedjelja 17. siječnja, dok je potpuno bez šanse nedjelja 3. siječnja. To bi, naime, za HDZ bila jako neugodna simbolika budući da je 3. siječnja 2000. izgubio parlamentarne izbore od koalicije predvođene tadašnjih predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom.
Ovo će biti peti predsjednički izbori, na prva dva pobijedio je Franjo Tuđman, a na druga dva Stjepan Mesić.