LICEMJERNE USTAVNE PROMJENE

HDZ manipulira referendumom oko ulaska u EU

30.09.2009 u 15:33

Bionic
Reading

'Promjene Ustava trebaju se raditi i na korist svih građana, a ne radi zadovoljavanja interesa tek nekih ili radi održavanja na vlasti. S tim u vezi, neprihvatljiva je manipulacija biračima tzv. dijaspore, a ujedno i svim građanima Hrvatske', kazala je izvršna predsjednica GONG-a Sandra Parnar i dodaje kako je u HDZ-u na djelu licemjerje

'Referendum o pristupanju Uniji jedna je specifična situacija u kojoj svaka zemlja prema svojim prilikama nastoji olakšati donošenje referendumske odluke i smanjiti moguća eurofobična iznenađenja.

Neće se moći glasati izvan Hrvatske', rekao je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem je HDZ svojim koalicijskim partnerima prezentirao prijedlog ustavnih promjena što ga je u petak prihvatilo Predsjedništvo HDZ-a.

Uz navedeno, najnovije ustavne promjene vezene uz referendum odnose se i na broj građana koji bi trebali izaći na njega, kako bi rezultati bili valjani. Prema predloženim izmjenama za ulazak u EU sada bi se trebao izjasniti 50 posto plus jedan građanin koji je izašao na referendum, a ne kao što je trenutačno zapisano u Ustavu pedeset posto od ukupno upisanog broja birača.

HDZ je licemjeran - Suzana Pernar (GONG)

Iz Šeksove izjave, kao i iz iznesenih prijedloga, vidljivo je da se vlast pribojava mogućeg neuspjeha referenduma na svim razinama posebno kada se zna, što su pokazala i posljednja istraživanja prema kojima potpora ulasku u EU pada osam mjeseci zaredom, da je u Hrvatskoj sve veći broj euroskeptika.

Usto u HDZ-u, očito su mišljenja, da su hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske većinski protiv pristupanja Hrvatske EU.

'Evidentno je da po sadašnjim pravilima igre referendum ima minimalne šanse za uspjeh. Kao netko tko podupire ulazak Hrvatske u EU podržavam ideju prema kojoj će za uspjeh referenduma biti dovoljno 50 posto plus jedan građanin koji će izaći na izbore. Vlast je očito svjesna da je teško mobilizirati građane da izađu na referendum.

Međutim ne slažem se s dijelom u kojem bi dijaspora mogla glasovati samo u Hrvatskoj. To je krajnji cinizam, jer ista ta dijaspora kad su u pitanju izbori može dati svoj glas u veleposlanstvima i konzulatima. Kako i gdje oni to misle izvesti?

Ako netko ima prebivalište u Mostaru, gdje bi trebao doći dati svoj glas? Ako planiraju to ugraditi u nove ustavne promjene, onda se to treba odnositi i na izbore. Šeksova izjava je opasna i upućuje na moguće manipuliranje rezultatima referenduma.Takvo nešto treba sasjeći odmah u startu', ustvrdio je profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek.

Zakošekovo mišljenje dobrim dijelom dijeli i izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar koja upozorava da je potrebna otvorena i stručna javna rasprava o mogućim rješenjima ustavnih promjena.

'Građani i stručnjaci nisu uopće upoznati sa sadržajem i opsegom predloženih ustavnih promjena iako se radi o temeljnom dokumentu jedne države oko kojega treba postojati konsenzus.

Promjene Ustava trebaju se raditi radi i na korist svih građana, a ne radi zadovoljavanja interesa tek nekih ili radi održavanja na vlasti. S tim u vezi, neprihvatljiva je manipulacija biračima tzv. dijaspore, a ujedno i svim građanima Hrvatske', ističe Pernar i dodaje kako je u HDZ-u na djelu licemjerje.

'Kada su ti birači potrebni HDZ-u da izglasaju nekoliko zastupnika više u Sabor ili doprinesu broju glasova za predsjednika države, onda im je glasovanje omogućeno na velikom broju biračkih mjesta u inozemstvu, a kada se smatra da bi mogli ugroziti ostvarenje određenog cilja koji si je Vlada postavila, onda im se to pravo uskraćuje.

Vlada ovakvim postupanjem još jednom dokazuje kako je radi ostvarenja svog osnovnog cilja, pristupanja Hrvatske u EU, spremna na nedemokratske postupke poput isključivanja javnosti iz procesa, odnosno kako je spremna ignorirati ili naći načina da izbjegne dati građanima mogućnost da iskažu eventualan negativan stav o tome pitanju', zaključila je Pernar.