NAFTAŠKO LOPTANJE

HDZ-ov energetičar udario po Vrdoljaku zbog Ine

03.04.2015 u 13:22

Bionic
Reading

Darko Horvat, predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo, poručio je ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u izjavi za tportal.hr da je on posljednji koji ima pravo bilo koga kritizirati. 'Imao je tri i pol godine za pregovore o budućnosti Ine sa strateškim partnerom MOL-om, a niti ih je počeo niti ih vodi niti ih ima predispoziciju završiti', kazao je Horvat

HDZ-ovac smatra da mađarska strana u Ini očekuje konkretan prijedlog hrvatske Vlade u pregovorima i da se onda stave dva prijedloga na stol, Vladin i MOL-ov, te potom nađe kompromisno rješenje. 'Prema informacijama koje imam, Vlada nema prijedlog niti ga je imala u bilo kojoj fazi pregovora', tvrdi Darko Horvat Vrdoljak je nakon burne sjednice Nadzornog odbora Ine u utorak, na kojoj je neočekivano, protivno Vladinu prijedlogu, mandat Upravi naftne kompanije produljen za godinu umjesto za četiri godine, kazao da mađarska strana očito očekuje da će se lakše dogovoriti s HDZ-om ako dođe na vlast nakon parlamentarnih izbora.

'A dobro znamo kako su se prije dogovarali', dometnuo je Vrdoljak, aludirajući na bivšeg HDZ-ova premijera Ivu Sanadera, osuđenog na osam i pol godina zatvora jer je kao šef Vlade početkom 2008. sa Zsoltom Hernádijem, predsjednikom Uprave mađarskog MOL-a, dogovorio da će za deset milijuna eura poduzeti sve kako bi se izmijenio međudioničarski ugovor i MOL-u omogućio prevladavajući utjecaj u Ini. Vrdoljak je praktički optužio HDZ za to da je i pod predsjednikom Tomislavom Karamarkom isti kao i u vrijeme Sanadera. Horvat odgovara da Vrdoljak ima puno pametnijeg posla nego da razmišlja o tome tko će se i na koji način dogovarati s bilo kime.

'Njemu je prioritet ishođenje svih potrebnih građevinskih dozvola kako bi se nastavilo s investiranjem u Rafineriju Rijeka. Insinuacije s kim se tko dogovara su vrlo neozbiljne, a pogotovo za Vladinog dužnosnika. To što on ne može ništa dogovoriti s MOL-om nije problem HDZ-a, nego njegov, njegove stranke i Kukuriku koalicije koju predstavlja', naglašava predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo.

HDZ će, kada dođe na vlast, poštivati dokumentaciju i ugovore koji su potpisani o prodaji Ine. Kada je Ljubo Jurčić 2000. kao ministar u vladi Ivice Račana potpisivao prodaju, sklopljen je takozvani dioničarski ugovor u kojem su jasno definirane obveze Vlade i partnera u Ini, mađarskog MOL-a. 'Vlada ima mogućnosti', smatra Horvat, 'revidirati ugovor ili ga čak raskinuti ako smatra da strateški partner ne poštuje obveze preuzete potpisom ugovora, a ne trošiti vrijeme i novac na iscrpljujući postupak za obje strane pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu, koji je protiv mađarskog MOL-a podnijela hrvatska Vlada tražeći da se dionički ugovor s MOL-om o Ini iz 2009. proglasi ništetnim.'

Horvat se osvrnuo i na rad hrvatskih članova Uprave Ine, kojima je u utorak produljen mandat za godinu dana, kazavši da su u HDZ-u nezadovoljni njihovim radom te najavivši njihovu sigurnu smjenu ako pobijede na izborima.

'Produljenje ugovora upravi na godinu dana normalna je stvar u ozbiljnim kompanijama i u sustavima u kojima politika definira odnose i prema tome plaće i ugovore. Nitko, pa ni menadžment kompanije nije mogao biti suglasan da se Upravi produlji mandat za četiri godine ako znamo da smo u izbornoj godini i da se može dogoditi da ih u jednom trenutku politika odluči promijeniti. Znamo kakve su plaće u takvim kompanijama i da je ugovor produljen za četiri godine te da su onda smijenjeni nakon godine dana, stvorila bi se obveza plaćanja velikih otpremnina, što odgovoran menadžment nije želio dopustiti za dobro kompanije. Ako pobijedi opcija koja ih je postavila, onda im se lako može produljiti ugovor, a u suprotnom je logično da odu', zaključio je Horvat.