BURNO U INI

Linić žestoko po Siniši Petroviću: Milanoviću, kazni ga!

02.04.2015 u 13:40

Bionic
Reading

'Nedvosmisleno je jasno to da Siniša Petrović štiti mađarske interese u Ini i to slobodno napišite', komentirao je Slavko Linić, bivši ministar financija, priču oko produljenja mandata aktualnoj Upravi Ine za svega godinu dana, a Petrović, blizak prijatelj premijera Zorana Milanovića, navodno je podržao prijedlog članova Nadzornog odbora koje je imenovao MOL. Linić naglašava da je Vlada sugerirala da se mandat aktualnoj Upravi produlji za četiri godine i osobe koje predstavljaju hrvatske interese u Nadzornom odboru Ine trebale bi slijediti te preporuke, a onda su Mađari došli s protuprijedlogom

Posjetimo, na sjednici Nadzornog odbora Ine mandat aktualnoj upravi produljen je svega za godinu dana. Iako je Petrović osobno negirao da je podržao mađarski prijedlog u Nadzornom odboru, tportal je iz dva neovisna izvora dobio informaciju da se dogodilo suprotno, tj. da je mađarski prijedlog glatko prošao naklon što je dvoje članova Nadzornog odbora, Maja Rilović i Mladen Proštenik, demonstrativno napustilo sjednicu. 'Predsjednik Nadzornog odbora Siniša Petrović je mogao izaći i sjednice ne bi bilo', tvrdi Linić. Ali nije, nastavlja, i glasao je po prijedlogu Mađara.

'Riječ je čovjeku koji ne provodi odluke Vlade, čije bi interese u Nadzornom odboru trebao zastupati. Pitanje je radi li to samoinicijativno ili u dogovoru s Milanovićem. Na to pitanje bi trebao odgovoriti Milanović', poručuje Linić. Poznato je, kaže, da je Milanović sankcionirao sve koji mu nisu bili po volji, a Petrović i dalje može raditi što hoće, naglašava.

Linić je i na spektakularnoj presici koju je održao nakon što ga je premijer izbacio iz Vlade tvrdio da je pravi razlog njegove smjene Ina. Tada je tvrdio da je Zoran Milanović podlijegao pritiscima Siniše Petrovića i interesima koji sigurno nisu interesi Republike Hrvatske!

Ovo nije prvi put da se spekulira da je Petrović mađarski igrač u Ini. Petrović je tražio od Ministarstva gospodarstva uvid u neovisnu analizu o poslovanju Ine koja je trebala pokazati za koliko su Mađari oštetili Inu, a koju je Vlada naručila za potrebe arbitražnog spora.

Tada se sukobio s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, a on mu studiju nije htio dati jer je tvrdio da bi se tako oslabila hrvatska pozicija u arbitražnom postupku. Početkom ljeta prošle godine Nadzorni odbor Ine predložio je Vladi i MOL-u novi model upravljanja koji bi ostavio dosadašnju apsolutnu kontrolu MOL-a. Petrović je tada, prema jednom tumačenju, zastupao stav da je riječ o kvalitetnom prijedlogu Nadzornog odbora jer drži kako Hrvatska nema pravne osnove da derogira sadašnji MOL-ov dominantan položaj u Ini.