KONAČNO DOČEKALE

Žrtvama ratnog silovanja po 100.000 kuna i doživotna naknada

02.04.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Vlada u saborsku proceduru uputila nacrt konačnog prijedloga zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Prema predloženom tekstu Zakona sve žrtve kojima se prizna taj status dobit će jednokratnu novčanu naknadu od 100.000 kuna odnosno 150.000 ako je posljedica seksualnog nasilja bila prisilna trudnoća ili ako je žrtva bila maloljetna osoba

Također, žrtve će do kraja života dobivati i mjesečnu naknadu od 2.500 kuna, pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, na godišnji sistematski pregled, smještaj u ustanove za pružanje podrške.

'Fokus zakona je na žrtvi bez detaljiziranja osobe počinitelja, iako postoji distinkcija između civilnih žrtava. Zahtjev za naknadu mogu podnijeti samo osobe s hrvatskim državljanstvom', kazala je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i dodala kako se novim zakonom osigurava i psihosocijalna i zdravstvena pomoć.

Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata žrtve seksualnog nasilja napokon će dobiti zakon koji bi na snagu trebao stupiti u svibnju.