NEPROSPAVANA NOĆ

Na nuklearnim pregovorima s Iranom 'prilika koja se neće ponoviti'

02.04.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Diplomatski maraton između velikih sila i Irana nastavljen je u četvrtak ujutro u Lausannei nakon osam dana pregovora i nove neprospavane noći kako bi se postigao kompromis o iranskoj nuklearnoj energiji

'Na nekoliko smo metara od cilja, nekoliko desetaka metara ali znamo da su ti najteži', rezimirao je u srijedu navečer francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius stigavši u Pariz neposredno prije ponoći.

'Ulog je vrlo važan jer se radi o borbi protiv širenja nuklearnog naoružanja i na određen način o reintegraciji Irana u međunarodnu zajednicu', ocijenio je on.

Iran i skupina 5+1 - SAD, Velika Britanija, Njemačka, Rusija, Kina i Francuska - pokušavaju doći do nacrta temeljnog sporazuma o nuklearnoj energiji koji bi doveo do zaključivanja finalnog teksta do 30. lipnja.

Tijekom čitave noći vodile su se rasprave. Bilateralne među ministrima - između ostalih i četverosatni razgovori između šefa američke diplomacije Johna Kerryja i iranskog Muhameda Džavada Zarifa, sastanci stručnjaka, rasprave između visokih diplomata različitih izaslanstava.

Rano ujutro Zarif se pojavio na pauzi i kazao kako se 'kreću', ne navodeći detalje.

U srijedu navečer tražio je od velikih sila da 'iskoriste trenutak i priliku za sporazum koja se možda više neće ponoviti'. Iran je pokazao da želi 'sporazum' sa svijetom ali da 'neće pristati pokoriti se sili i pretjeranim zahtjevima', dodao je on.