NOVI EUROPSKI PROJEKT

U Hrvatsku stiglo 18 novih droga, gradi se sustav za uzbunjivanje

01.04.2015 u 16:27

Bionic
Reading

U prošloj 2014. godini u Hrvatskoj se pojavilo 18 novih vrsta droga, odnosno psihoaktivnih tvari koje dotad nisu bile poznate. U cijeloj Europi debitiralo je čak stotinu novih droga, a ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Željko Petrović upozorio je da se problem povećava iz godine u godinu

'Prije nekoliko godina nismo imali poteškoća s novim psihoaktivnim tvarima, ali sada smo dio europskog tržišta i suočavamo se s problemom koji je u porastu', kazao je Petrović u Splitu, gdje je predstavljen projekt Europske komisije kojim je predviđeno jačanje razmjene informacija o novim psihoaktivnim tvarima. U njega su uključeni Sveučilište u Firenzi (Italija), splitski Medicinski fakultet, a iz Slovenije još i Zavod za javno zdravstvo, MUP i udruga Drog Art.

Projektom je predviđeno jačanje toksikološke mreže u kojoj će se vještačiti uzorci i otkrivati nove droge koje se sve brže pojavljuju na tržištu, a u njemu će sudjelovati policajci, liječnici i ostali stručnjaci.

U Ured za suzbijanje droga tvrde da se bilježe 'izuzetno dinamične pojavnosti'; posebna pažnja usmjerena je prema petnaestak smart shopova koji se mahom nalaze u blizini studentskih domova i okupljališta mladih. U njima su dosad provedena dva nadzora, a među stotinjak zaplijenjenih uzoraka u čak 66 njih otkrivene su psihoaktivne tvari.

'Njihova sve veća dostupnost u Hrvatskoj izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i smrti, koje nažalost nismo u stanju pratiti, registrirati i spriječiti. Svjesni smo problema, ali postoji nedostatno znanje', priznala je Marija Definis Gojanović sa Medicinskog fakulteta u Splitu.

Ada Hočevar iz zavoda za javno zdravstvo Slovenije najavila je da će projekt koji je predstavljen unaprijediti sustav ranog upozoravanja na pojavu novih psihoaktivnih tvari, a između ostalog organizirat će se njihovo anonimno dostavljanje na analizu.