ŠTO ĆE BITI S CENTROM CASCADE?

Čuvar crkvene kase sve je bliže rješenju za propali šoping-centar

10.04.2015 u 07:00

  • +6

Cascade centar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Tri i pol godine od zatvaranja elitnog šoping-centra Cascade u centru Zagreba ova nekretnina i dalje zjapi prazna. Monsinjor Mijo Gabrić, glavni ekonom Kaptola i dalje sanja o velikom crkvenom muzeju u prostoru koji je nekoć ugošćavao luksuzne trgovine i kafiće, a s kojim ni urbanisti ne znaju što bi. U tijeku je, kaže za tportal, dobivanje nekih dozvola, no žali se na hrvatsku sporu birokraciju

'Čekamo nekakve dozvole, danas je u Hrvatskoj dobiti dozvole kao otić' u svemir', kaže Gabrić za tportal. Na pitanje za što traži dozvole, kaže: 'Pa za bilo što, za nešto pregraditi i tako.' Pitamo ga je li i dalje aktualna ideja o smještaju velikog crkvenog muzeja u propalom šoping-centru koji se prostire na 17.831 metara kvadratnih na početku Tkalčićeve ulice, monsinjor odgovara potvrdno.

'Muzej se i dalje radi. Raspoređujemo eksponate; vidjet ćemo što će biti', poručuje i dodaje da će više informacija moći podijeliti kada dobije dozvole.

U međuvremenu je nekretnina prepuštena zubu vremena, otvorena je tek garaža i jedan kafić u prizemlju. Vidljivi su znakovi propadanja, nadire vlaga, ljušti se žbuka i gomila smeće. Koji bi sadržaj mogao napuniti nekadašnje trgovine i kafiće, ne znaju ni stručnjaci.


'Kao arhitekti smo već razmatrali što se može napraviti s tim, no nitko s kim sam god kontaktirao nije mogao naći sadržaj koji bi bio dobrodošao i mogao se uklopiti u taj prostor', kazao je prošle godine za tportal arhitekt Niko Gamulin, djelatnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Šoping-centar Cascade zatvoren je u listopadu 2011., i to točno dvoje godine od otvaranja. Prošle je godine prodan iz 15. pokušaja za 22 milijuna kuna iako je početna cijena bila višestruko veća - 179,5 milijuna kuna. Kupac ove nekad elitne trgovačke meke tvrtka je Exportdrvo Projekti iz Zagreba u vlasništvu Tomislava Marinova, koja je dala najbolju ponudu na dražbi u sklopu stečajnog postupka.

No da je iza kupnje Katolička crkva koja je vlasnik jednog dijela nekretnine, pokazuje poslovna povezanost Marinova i Mije Gabrića. Novi vlasnik centra Cascade koji je ostao nedostupan za medije, osim što je vodio ili bio vlasnik u više tvrtaka s potpuno različitim djelatnostima, direktor je u tvrtki Museum Antemurale koju je 2013. osnovao monsinjor Gabrić.

Naši su nam izvori 2014., kada smo pisali o prodaji centra Cascade potvrdili da je Marinov tek paravan i da je Kaptol zapravo zaokružio vlasnički udio.

Zagorčev biznis

Cascade je počela graditi tvrtka Moleth generala Vladimira Zagorca, i to na zemljištu Zbora prebendara, koji su mu dali koncesiju na 99 godina. Zagorec je 2007. prodao tvrtku češko-američkoj grupaciji Ungelt/Spectrum, a početkom 2010. ona je prodaje investitorima iz skupine institucionalnih i privatnih investitora u sklopu austrijske OVAG Grupe, a formalni je vlasnik bila tvrtka Illuminatio iz Zagreba.