ČAROBNI BARKOD

Ministar objasnio zašto imamo nove registarske pločice

01.04.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, pojasnio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kako nove registracijske pločice posjeduju barkod koji bi trebao spriječiti različite tipove zlouporaba pri dobivanju povlastice za parkiranje, prelazak mosta ili slično.

Na današnjoj konferenciji za medije rekao je i kako je tekst objavljen u jednim dnevnim novinama, u kojem se tematizira činjenica da su 'skipass' i ostali troškovi skijanja za tjelohranitelja glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića plaćeni državnim novcem, 'smišljeno konstruiran' te je pozvao pravobraniteljicu za djecu da reagira zbog zaštite Dominićeve kćeri.

'Nije glavni ravnatelj policije taj koji određuje tko će biti štićen, već to određuje poseban ured. Kao ministar sam upoznat prije više od godinu i pol s procjenom o ugrožavanju glavnog ravnatelja policije i njegove obitelji te se situacija, nažalost, od tada nije promijenila.

RTL Autor: RTL

Štićena osoba se čuva temeljem sigurnosne procjene. Ako se nalazite u automobilu u kojem se štiti osoba, onda je logično da te troškove snosi MUP - to nije pitanje prava štićene osobe, nego zaštite. Odbijam sve objede da je to nepotrebno. Svako osiguranje košta. Skipass je plaćen čovjeku koji čuva obitelj glavnog ravnatelja policije. Ravnatelj sam plaća svoj i za svoju obitelj, a MUP plaća za osiguranje. Da su trebali ući u kino, ravnatelj bi platio sam, a MUP bi platio za osiguranje', pojasnio je Ostojić.

Također je pozvao pravobraniteljicu za djecu da reagira na rečenice iznesene u tekstu vezane uz kćerku ravnatelja Dominića.

'Dijete mora biti zaštićeno i očekujem od pravobraniteljice da reagira jer su povrijeđena prava djeteta', naglasio je Ostojić.

Upitan je li policija razriješila slučaj na Bajakovu, u kojem je dvoje sirijskih državljana nastradalo u požaru, a više ih je ozlijeđeno, kazao je kako istraga još nije završena.

'Prostor ima protupožarni alarm i nalazi se pod videonadzorom. Istraga nije završena - policija je obavila svoj posao, a sad ju je preuzelo Županijsko državno odvjetništvo. Postoji snimka svega što se dogodilo, a detalje, sve dok se postupak ne okonča, ne smijem iznositi', kazao je Ostojić.

Govoreći o novim registarskim oznakama, naglasio je kako će do 7. travnja dobiti sve primjedbe gradova na slovne oznake koje bi se trebale naći na njihovim pločicama.

'Više od godinu dana razmišljalo se o tome kako bi trebale izgledati registarske pločice. Krenuli u postupak jer su građani tražili da se na njima vidi da smo dio EU-a, ali s oznakom HR. Svatko tko ima postojeću pločicu može je koristiti sve dok mu automobil prolazi tehnički pregled. U EU se može i s postojećim pločicama, ali na nju imamo obvezu stavljanja oznake HR. Osim 34 grada, sad će svi gradovi u Hrvatskoj imati mogućnost da imaju svoju slovnu oznaku i to neće povećati troškove građanima. Svi načelnici koji govore da je to nepotreban trošak trebaju znati da nema troška za građane', rekao je Ostojić.

Nove registarske pločice u opticaju će se naći od 1. srpnja, a dobivat će ih svi oni koji će prvi put registrirati svoj automobil, kao i svi oni koji to žele. Ostojić je pojasnio kako je na novoj pločici ključna stvar barkod, a on bi trebao spriječiti različite tipove zlouporaba - to da netko negdje dobije povlasticu za parkiranje, prelazak mosta ili slično.

'Barkod je osnova svega. On je glavni čitač jer su na njemu svi podaci koji su korisni i u EU te će sprečavati zlouporabe', mišljenja je Ostojić.

Upitan da prokomentira ideju da se dvadeseta obljetnica Oluje obilježi vojnom paradom u Zagrebu, kazao je kako je Zagreb kao glavni grad pravo mjesto za obilježavanje, s tim da se na taj način ne umanjuje značenje Knina niti isključuje svečanosti vezane uz proslavu u njemu.