'ZA OVU SMO SE BORILI'

Šatoraši se odcijepili od Hrvatske i osnovali 'RH 1991'

01.04.2015 u 07:10

Bionic
Reading

Prosvjednici koji su prije nešto manje od pola godine podigli šator u Savskoj 66 odlučili su se odcijepiti od Republike Hrvatske i osnovati svoju državu, koja zasad ima tek radni naziv 'RH 1991'

'Skoro šest mjeseci smo ovdje, a našim skromnim zahtjevima Republika Hrvatska još uvijek nije udovoljila. Ako misle da nas se može kupiti besplatnom strujom i vodom, te zaštitom policije koja čuva naš neprijavljeni prosvjed – ljuto se varaju!', rekao je organizator prosvjeda Đuro Glogoški na press konferenciji održanoj jutros u šatoru, pa dodao kako 'to nije Hrvatska za koju smo se borili'.

Obzirom da se izvan šatora nalazi neka druga Hrvatska, ona za koju se nisu borili, prosvjednici su unutar šatora odlučili proglasiti vlastitu državu, radnog naziva RH 1991.

Republika Hrvatska odmah je reagirala na proglašenje RH 1991, te zahvaljujući hitrom angažmanu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić uspostavila diplomatske odnose s novoproglašenom šatoraškom republikom.

'Iako mala površinom, RH 1991. velika je u glavama njezinih stanovnika. Upravo zato obećajem da ćemo i dalje iz proračuna Republike Hrvatske nastaviti financirati potrebe državljana RH 1991.', izjavila je Kolinda Grabar Kitarović prilikom prvog službenog posjeta šatoru koji čini teritorij RH 1991.

Doživotni predsjednik RH 1991, Josip Klemm, u svom je obraćanju svojim državljanima, ali i državljanima susjedne Republike Hrvatske, najavio kako će RH 1991. aktivno raditi na vraćanju dijaspore.

'Ovom prilikom pozivam Dragu Krpinu, Đuku Čaića, Ivića Pašalića, Zvonimira Šekulina, Milana Kujundžića, Tomislava Merčepa, Katicu Ivanišević i Mladena Schwartza da se vrate u krilo svoje izvorne domovine, koja živi i živjet će u 1991., a ne 2015. godini', rekao je Klemm obraćajući se akreditiranim novinarima u sastavu: Dunja Ujević, Hloverka Novak Srzić, Maja Freundlich, Obrad Kosovac i Olga Ramljak.

U šatoru koji čini teritorij RH 1991. se nedugo nakon odluke o odcijepljenju pojavio i Jure Radić, koji je najavio izgradnju mosta od šatora do Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

'Sjeverni vjetar mogao bi se pokazati problematičnim, ali imamo mi ljudi koji su, ako treba, spremni jednom pjesmom zaustaviti vjetar', ustvrdio je Radić kojemu se, prema još uvijek neslužbenim informacijama, smiješi mjesto veleposlanika RH 1991. u Vatikanu.

Za službenu himnu RH 1991. proglašena je Thompsonova 'E moj narode' i to, kako je pojasnio doživotni predsjednik Klemm, zbog stiha koji kaže 'Uzmimo u ruke sudbinu i sreću, ja više tako ne mogu i neću'. Istom prilikom Klemm je dodao kako novoproglašenoj republici Ustav ne treba, te će isti zamijeniti samo jedna rečenica: 'Disbijadevesprve, jel?'