POVRATAK U PRITVOR ILI BOLNICU

Documenta pozdravila odluku o Šešelju

30.03.2015 u 20:56

Bionic
Reading

Udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću podupire odluku Žalbenog vijeća Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu kojom je opozvana odluka o puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu te ističe da je njegovo puštanje pokazalo neosjetljivost prema žrtvama i nerazumijevanje procesa izgradnje povjerenja

Pozdravljamo današnju odluku kojom je Žalbeno vijeće Raspravnome vijeću Haaškog suda naložilo opozivanje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naredilo njegov povratak u pritvor ili zatvorsku bolnicu u Haagu. Puštanje Šešelja na privremenu slobodu, bez ikakvih ograničenja djelovanja, pokazalo je veliki stupanj neosjetljivosti za osjećaje žrtava i nerazumijevanje kako će štetno ta odluka utjecati na izgradnju povjerenja unutar i između postjugoslavenskih zemalja, kaže se u priopćenju.

Documenta ističe da je Šešelj na ovim područjima simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike, podsjetivši da je to navela i u otvorenom pismu Vijeću sigurnosti UN-a, glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i posebnom izvjestitelju UN-a za promicanje istine, pravde, ratne odštete i jamstva neponavljanja zločina Pablu de Greiffu te predsjednicima i vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

'Ali ne samo to. Nakon njegovih govora 1991., u kojima svojim sljedbenicima daje upute, neke vrlo konkretne, kako se ljudi mogu zaklati naoštrenom žlicom, šešeljevci i četnici u Vukovaru, Hrtkovcima, Zvorniku i drugim mjestima čine zločine kakvi se u Europi nisu vidjeli od 2. svjetskog rata', navodi Documenta u priopćenju i dodaje da protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja koja je htio oteti drugim državama i pripojiti Srbiji, etničko čišćenje, nije bila metoda koju je Šešelj samo dosljedno zagovarao, nego ju je i provodio gdje je mogao.