FRANKO VIDOVIĆ:

Uskoro kreću tribine o braniteljima širom Hrvatske

30.03.2015 u 19:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za pitanja braniteljske populacije Franko Vidović najavio je u ponedjeljak u Šibeniku tribine diljem Hrvatske na kojima bi se trebao uspostaviti javni dijalog o braniteljskim problemima i riješiti gorući problem

Prva takva tribina, rekao je na konferenciji za novinare Vidović, održat će se u Šibeniku u srijedu, 1. travnja, a nakon toga tribine će se održati i u drugim hrvatskim gradovima.

Tribine je pokrenuo zbog događaja vezanih uz prosvjed hrvatskih ratnih vojnih invalida i ratnih veterana koji već više od pet mjeseci prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, kao i zbog zahtjeva i prijedloga branitelja koji su dostavljeni u Sabor i radnog nacrta Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Želja mu je, objasnio je Vidović, izravnim kontaktom 'detektirati probleme koji muče hrvatske branitelje i čuti njihovo mišljenje o predloženome radnom materijalu nacrta zakona'.

Pritom bi se, dodao je, trebala uzeti u obzir socijalna slika Hrvatske i visina proračuna od 928 milijuna kuna kojim raspolaže Ministarstvo branitelja.

Od početka rata prošlo je 25 godina, od donošenja zadnjeg zakona iz 2004., ne računajući izmjene i dopune, 11 godina, a braniteljska populacija od tada je ostarjela i 'fokus problema u bitnome se promijeno', ocijenio je Vidović.

Svrha tribine jest ostvariti otvoren i iskren dijalog te saslušati sve probleme koje će branitelji iznijeti kako bi se pronašlo zajedničko rješenje i izradio što bolji radni nacrt prijedloga zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, naglasio je.

Ocijenio je kako se problem ne može riješiti jednostrano te je pozvao sve braniteljske udruge i branitelje da se aktivno uključe iznoseći na tribinama svoje mišljenje, probleme i stajališta.