PREPOZNATA KVALITETA

Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme na svijetu

30.03.2015 u 14:13

Bionic
Reading

Prema rezultatima Agencije Alan izvoz naoružanja i vojne opreme iz Republike Hrvatske u 2014. iznosio je oko milijardu i petsto milijuna kuna ugovorenih i realiziranih poslova. To je više od 20 posto povećanja u odnosu na godinu ranije i potvrđuje stalan trend rasta izvoza, a u usporedbi s nekoliko posljednjih godina riječ je o rekordnom iznosu izvoza vojne opreme i naoružanja. Riječ je o najmodernijoj vojnoj opremi i naoružanju proizvedenoj u dvadesetak hrvatskih tvrtki

Najveći je prošlogodišnji izvoznik karlovačka tvrtka HS Produkt koja je izvezla 434.520 pištolja, i to najvećim dijelom na tržište Sjedinjenih Američkih Država, piše Hrvatski vojnik. Uz pušku VHS istog proizvođača među najznačajnijim izvoznim proizvodima su i DOK-ING-ovi strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, bacači granata RBG-6 pulske tvrtke M Adler D, zatim hrvatski snajperi raznih kalibara i proizvođača, streljivo tvrtke ATIR, zaštitna oprema tvrtke Kroko, te brodovi vojne i policijske namjene Brodosplita,Tehnomonta, Grebena, Viktora Lenca, ali i usluge obučavanja i održavanja borbenih sustava.

Dio spomenutih proizvođača izvoze izravno ili preko drugih privatnih tvrtki dok je za dio njih u izvozu posredovala Agencija Alan kao registrirana državna tvrtka za izvoz. Inače oko 30 posto godišnjeg izvoza ostvaruje se preko Agencije Alan, napominje predsjednik Uprave Agencije Ivan Nekić te izdvaja tek neke prošlogodišnje izvozne destinacije za hrvatske tvrtke među kojima su bile Australija, Azerbajdžan, BiH, Češka, Danska, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irak, Italija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Litva, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Ruska Federacija, SAD, Saudijska Arabija, Slovenija, Španjolska, Sultanat Oman, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Hrvatski se izvoz temelji na novim tehnologijama i proizvodima, i to u pravilu u zemlje koje su respektabilni kupci i u kojima se ne štedi niti kupuje jeftina roba, ističe Nekić. Primjerice, hrvatski pištolj koji je dosad proizveden u nekoliko milijuna primjeraka prodaje se u SAD-u, VHS puška na Bliskom istoku.

Prema posljednjim podacima Hrvatske gospodarske komore s netom završenog najvećeg svjetskog sajma vojne i obrambene industrije IDEX 15, tvrtka Šestan-Busch dobila je narudžbu za više od sto tisuća kaciga čime su popunjeni svi proizvodni kapaciteti za ovu godinu i to od kupaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Bangladeša te za afričko tržište.

Među uspješne se svakako treba ubrojiti i Adria-Mar čijim se brodovima koriste u Libiji, a nedavno su sklopili ugovor o remontu i modernizaciji četiri ophodna broda libijske ratne mornarice. Vrlo značajan proizvođač vojne opreme je i Ðuro Ðaković koji je nedavno s finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom potpisao strateško partnerstvo za tržište Bliskog istoka, što bi mogao biti novi veliki posao za ovu slavonskobrodsku tvrtku. Sve zapaženije rezultate na zahtjevnom svjetskom tržištu postižu i Kroko, svojim vojnim odorama, pancirnim prslucima i odjećom, Inkop, Jelen i Viko, vojnim čizmama, i još niz drugih koji kvalitetom svojih proizvoda krče put i postaju prepoznatljivi te ostvaruju sve bolje poslovne rezultate.

Sve dosad spomenuto Hrvatsku stavlja u krug malobrojnih zemalja koje u ovom sektoru imaju i mogu ponuditi kvalitetan proizvod. Naravno da se ne možemo mjeriti, u tehničkom, tehnološkom i ekonomskom smislu, s velikim silama poput SAD-a, Njemačke, Francuske, Engleske ili Rusije, no svakako smo u skupini tridesetak zemalja koje imaju određene originalne proizvode, a koji su postigli značajan uspjeh na svjetskom tržištu. Prema nekim pokazateljima i količini izvoza te činjenici da se hrvatski proizvodi vojne industrije mogu danas naći u četrdesetak svjetskih zemalja, mogli bismo se smjestiti među 25 najvećih izvoznika vojne opreme u svijetu.