PLATFORMA ZA PROMJENE

Otkrivamo kako bi izgledao SDP Aleksandre Kolarić

30.03.2015 u 12:02

Bionic
Reading

Sudeći prema Platformi novog SDP-a, planu reformi koje je pripremila Aleksandra Kolarić, oštra kritičarka Zorana Milanovića, SDP bi trebao biti posve drukčija stranka od one koju danas imamo. Kolarić bi dramatično smanjila broj članova Predsjedništva stranke i na svim razinama stranačkih izbora proširila pravilo 'jedan član jedan glas', a Glavni odbor imao bi važniju ulogu nego što je ima danas

SDP-ov vrh danas čine predsjednik, četvero potpredsjednika, Predsjedništvo od 11 članova te glavni tajnik. Prema viziji Aleksandre Kolarić, iznesenoj u Platformi novog SDP-a koju tportal prvi objavljuje, broj članova Predsjedništva smanjio bi se na maksimalnih sedam s pravom glasa. Predsjedništvo bi bilo glavno izvršno tijelo stranke, a činili bi ga predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik i poslovni tajnik; na sjednicama bi mogli sudjelovati i tajnici za pojedina područja, ali bez prava glasa.

Demokratizaciju stranke, kojom danas predsjednik Zoran Milanović vlada čvrstom rukom, Kolarić bi provodila prvenstveno značajnim jačanjem uloge članstva u procesu stranačkih izbora, kao i u izboru stranačkih kandidata za državne funkcije i to proširenjem izbornog modela jedan član jedan glas te uvođenjem predizbora. U Platformi novog SDP-a Kolarić ističe kako bi uvela stranačke predizbore za kandidate za sve razine izvršne i predstavničke vlasti. Princip jedan član jedan glas primjenjivao bi se prilikom izbora kandidata za predsjednika države, gradonačelnike, župane i načelnike. Uvela bi, između ostaloga, preferencijalna glasanja za liste za Sabor, zagrebačku i županijske skupštine te gradska i općinska vijeća.

Izborni model jedan član jedan glas važio bi i pri izboru potpredsjednika stranke i članova Glavnog odbora: 50 posto članova GO-a biralo bi se po županijskom ključu, a 50 posto bi birali članovi - zastupnici različitih stranačkih struktura i skupina. Kolarić želi stvoriti uvjete za stvarno djelovanje unutarstranačkih frakcija, čija mogućnost osnivanja postoji i u postojećem Statutu, ali se stranka vodi čvrstom rukom i svi koji razmišljaju drukčije od predsjednika i vrha bivaju izbačeni ili marginalizirani. Ojačala bi i savjete SDP-a, otvorila dijalog sa simpatizerima, glasačima i građanima te vratila praksu Ivice Račana da se partnerski surađuje sa sindikatima, nevladinim organizacijama, poduzetnicima i akademskom zajednicom.

U dokumentu Platforme, koji je Kolarić pripremila s ciljem da pokrene otvoreni razgovor o budućnosti SDP-a, ističe kako stranka s reformama mora krenuti od sebe kako bi mogla odgovoriti na gospodarsku i društvenu krizu te ponuditi nova socijaldemokratska rješenja za uravnotežen razvoj i rast, zapošljavanje, tolerantno društvo jednakih šansi, inkluzivnost i socijalnu solidarnost, društvenu pravednost, decentralizaciju i teritorijalnu reorganizaciju te učinkovitu javnu upravu.

'SDP mora krenuti od sebe. SDP mora biti stranka koja se mijenja, razvija i jača, stranka čiji članovi imaju jednake šanse, stranka koja na djelima dokazuje svoju pravednost i toleranciju. SDP treba postati stranka koja okuplja, privlači, potiče dijalog i otvorena je svakom svojem članu i svakom hrvatskom građaninu. Stoga je nužno da SDP pokrene unutarstranački dijalog o vlastitoj reformi. Cilj dijaloga je definiranje nove političke platforme na čijim ćemo temeljima osnažiti i ojačati stranku kako bismo mogli okupiti progresivan savez za promjene u Hrvatskoj', poručuje Kolarić.