NA DRŽAVNOJ I LOKALNOJ RAZINI

Evo koliko dužnosnika u Hrvatskoj prima plaću

30.03.2015 u 11:16

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojim je web-stranicama na jednom mjestu pobrojalo dužnosnike u RH te za većinu njih priložila i njihove imovinske kartice. Brojka se trenutačno zaustavila na 1.916, no ona nije stalna jer su neki dužnosnici na odlasku dok drugi tek dolaze

Osim vrha države, u brojku od 1.916 pribrojani su i svi ministri i njihovi zamjenici i pomoćnici, saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici i župani sa svojim zamjenicima, ravnatelji državnih agencija i zavoda, suci Ustavnog suda guverner HNB-a i njegovi zamjenici, ali i primjerice tajnici Sabora, vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda te obnašatelji dužnosti koje kao dužnosnike potvrđuje Sabor ili imenuju vlada i predsjednik RH.

Tako se, primjerice, na popisu našlo i ime glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kojeg imenuje Sabor, ali i imena članova uprave HŽ Infrastrukture, Putničkog prijevoza i Cargo, koje imenuje Vlada.

Na popisu su se našli i ljudi iz Josipovićevog tima, odnosno dužnosnici koji su do prije mjesec dana radili u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Iako je dobar dio njih napustio dužnost, zbog pravila 'šest plus šest' prema kojem šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti primaju punu plaću, a nakon toga još šest mjeseci pola plaće, još uvijek se smatraju dužnosnicima. Na popisu se još uvijek, zbog istog razloga, nalazi i Sandra Švaljek, iako je krajem prošlog tjedna podnijela ostavku na funkciju zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba.

S druge strane, popis ne uključuje novoizabrane načelnike i gradonačelnike koji su izabrani na prijevremenim lokalnim izborima protekli vikend.

Koga je sve pobrojalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, pogledajte OVDJE.