POVRATAK OTPISANE

Aleksandra Kolarić vraća se u SDP

30.03.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon više od godinu dana od presedanskog izbacivanja iz stranke, Aleksandra Kolarić predala je SDP-u člansku pristupnicu i tako pokrenula proceduru povratka u redove socijaldemokrata

Kolarić je pristupnicu predala u svoj matični zagrebački ogranak Podsljeme, ali je zatražila i da se o njezinom zahtjevu za povratkom očituje i SDP Zagreba, koji vodi Davor Bernardić.

Podsjetimo, Aleksandra Kolarić izbačena je iz SDP-a u trenutku kad je bila kandidatkinja za potpredsjednicu zagrebačkog SDP-a. Izbačena je zbog verbalnog delikta jer je kritizirala Zorana Milanovića zbog donošenja lexa Perković, koji je ionako kasnije, zbog pritiska Europske komisije, Milanović morao povući.

Kolarić je bila protiv odluke Milanovićeve vlade da posebnim zakonom pokuša zaštititi bivšeg šefa UDBA-e i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj gdje mu se sudi za svirepo ubojstvo Stjepana Đurekovića

Nakon otvorenog pisma Milanoviću, izbačena je iz stranke, a tada je poručila:
'Ali ako pristanem na šutnju zbog straha za moje osobne političke ambicije, onda sam ista kao i oni. I ne pristajem na to. Pitanje uvođenja sankcija Hrvatskoj od EU-a nacionalno je pitanje i daleko je značajnije od stranačkih interesa, stranačke politike i mojih ambicija. Stoga sam odlučila javno progovoriti o tom pitanju, svjesna eventualnih posljedica. Moje izbacivanje/neizbacivanje u ovoj je situaciji sasvim nevažna stvar.'

Aleksandra Kolarić prva je osoba koja je bila izbačena iz SDP-a zbog iznošenja mišljenja različitog od predsjednika stranke.

Bernardić je, uz Tonina Piculu, bio jedan od rijetkih članova Predsjedništva SDP-a koji se tada usprotivio izbacivanju Kolarić iz stranke.

U izjavi za tportal Kolarić ističe kako se u stranku želi vratiti jer je uvjerena kako još uvijek ima dovoljno snage za stranačke reforme i jačanje SDP-a te dovoljno članova koji žele bolji SDP.