ČEKA SE PRISTANAK PREDSJEDNICE RH

Vojna parada za 20. obljetnicu Oluje u Zagrebu, a ne Kninu?

30.03.2015 u 08:08

Bionic
Reading

Način proslave 20. obljetnice Oluje mogao bi biti nova točka sporenja između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vlade Zorana Milanovića. Naime, u Banskim dvorima smatraju da bi 5. kolovoza za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti trebalo organizirati veliku vojnu paradu i to u Zagrebu, piše Novi list.

Međutim, kad je u listopadu prošle godine procurilo u medije da u Vladi razmišljaju o tome da se okruglu godišnjicu ključne oslobodilačke operacije HV-a obilježi paradom oružanih snaga, ali ne u Kninu, toj su se ideji oštro suprotstavili članica predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac i sadašnji predsjedničin savjetnik za branitelje Ante Deur.

Kninska gradonačelnica i Deur, u tom trenutku tek predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba, poslali su pismo ministru obrane Anti Kotromanoviću u kojem su inzistirali da se i jubilarna Oluja mora slaviti u Kninu.

A s obzirom na to da je uloga formalne vrhovne zapovjednice Oružanih snaga jedna od rijetkih konkretnih ustavnih nadležnosti predsjednice Republike, jasno je da se bez njezinog odobrenja ne može prirediti nikakva vojna parada.

Zato o toj temi moraju razgovarati predsjednica i premijer, a do dogovora bi moralo doći razmjerno brzo, u roku nekoliko tjedana, jer je organizacija ovakvog mimohoda vrlo zahtjevan posao. U svakom slučaju, u Banskim dvorima smatraju da je glavni grad jedino primjereno mjesto za svečanu vojnu paradu u povodu 20. obljetnice ovako važnog događaja iz novije hrvatske povijesti.

'Zastava koju je 5. kolovoza 1995. na Kninsku tvrđavu podigao Franjo Tuđman svakako ima simboličko značenje. Ali, Oluja je bila hrvatska vojna akcija i zato je Zagreb logičan izbor za paradu', objasnio je za Novi list jedan član Vlade. Uostalom, mimohodi oružanih snaga i u svijetu se u pravilu održavaju u glavnim gradovima, Moskvi, Parizu, Bukureštu, Santiagu, Beogradu...

U Vladi još nisu definirali gdje bi se točno u Zagrebu odvijala parada, ali to sigurno ne bi bio Jarun, gdje je bila 1995. godine, nego u nekoj od širokih gradskih ulica.