SINČIĆ U NU2

'HDZ i SDP nemaju volje da se suprostave bankarima i tajkunima'

29.03.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Smatram da mi nismo branitelji kapitalizma, ovo nije kapitalizam, ovo je nekakav feudalni sustav u kojem imate lokalne šerife koji su politički umreženi. U jadu i bijedi drže narod koji za njih radi. Nije mi jasno kako ti ljudi mogu raditi genocid nad vlastitim narodom, kazao je gost emisije Nedjeljom u dva, Ivan Vilibor Sinčić, aktivist Živog zida i bivši predsjednički kandidat, prenosi HRT

Upitan što misli o izjavi Đure Sesse da je Živi zid posijao strah i anarhiju te da je sutkinji koja je donijela odluku o deložaciji obitelji Cvjetković potrebna zaštita, Sinčić kaže da Živi zid nije nasilna organizacija te da imaju svoje pravo na prosvjed. Ograđuje se od onih koji prijete sutkinji. Na opasku voditelja Aleksandra Stankovića da mediji izvještavaju kako obitelj Cvjetković nije u dugovima zbog stambenog kredita, nego hipoteke - da su već imali nekretninu i založili je da bi dobili novac, te nije li to neodgovorno ponašanje, Sinčić je odgovorio kako je glava obitelji, suprug, uzeo kredit na dio kuće, ne cijelu, a banka je ovršila cijelu kući i dio zemljišta.

Upitan koja je razlika između poduzetnika koji ostvaruju ekstra profit na niskim nadnicama svojih radnika i profita bankarskog sustava, odgovorio je kako banke kamatom dolaze do kredita, doslovce nikakvim radom. Na profite banaka poduzetnici se ne bune kad im je dobro, kaže Sinčić.

Sinčićeva je poruka da treba provesti monetarnu reformu, zatim politiku realnog tečaja, zabraniti toksične financijske proizvode. Napominje kako je u Mađarskoj država ušla 50 posto u bankarski sustav. Hrvati su pak, kaže on, dovedeni u situaciju u kojoj 60 posto svih plasmana ide u potrošnju, a 40 posto u proizvodnju. To moramo obrnuti, to ne vodi nikamo, poručuje, dodajući: Sve to znaju i HDZ i SDP, ali nemaju političke volje da se suprostave bankarima i tajkunima. Mišljenja je ipak da nije nužno da cijeli bankarski sustav u Hrvatskoj bude državni.

Kaže da tim stručnjaka iz Živog zida radi na tome da obrade cijeli monetarnu reformu i program, koji će objaviti u narednih mjesec dana. Smeta ga što se cijeli njihov program u medijima svodi na jednu sintagmu - štampanje novca.

Poručuje da on nije projekt Ivana Pernara: to je hrpa spinova koje mi nameću. S obzirom da se namjerava kandidirati na parlamentarnim izborima, njegova će biračka baza, kaže, osim onih 99 posto dužnika, biti i glasači i članovi SDP-a i HDZ-a, i to nakon što shvate da socijaldemokratske i domoljubne stranke, kakvima se SDP i HDZ prikazuju, ne rade ono što su oni nama činili zadnjih 20 godina. Ako bi na parlamentarnim izborima osvojili 20-ak ili 30-ak mandata, jedini način da se uspostavi vlast bilo bi, kaže, da SDP i HDZ koaliraju. Upitan što će se dogoditi ako oni koaliraju, odgovara: U tom trenu će se pokazati da se ne radi o socijaldemorkatskoj ili demokršćanskoj opciji, nego da se radi o interesima. Nije bitna ideologija, nego je bitno ostati u sustavu i crpsti javni sektor. Kaže da je sjajan primjer za to HNS, koji naziva elitističkom strankom. Od mogućih predizbornih koalicija spomenuo je imena Stipe Petrine, gradonačelnika Metkovića i Ivana Lovrinovića, profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Pitanje bi li pomogao primjerice Boži Prki da ga zove u pomoć radi deložacije ocijenio je kontroverznim. On nas sigurno ne bi ni zvao, kazao je.

Zašto trenutno pauzira sa studiranjem, kakva je veza između električnih i financijskog sustava, zašto između Obame, Merkel i Putina bira ovog potonjeg, zašto misli da su Radimir Čačić, Slavko Linić, i Jadranka Kosor potrošeni političari koji su pokazali što znaju (te da njihova suradnja predstavlja vrhunac licemjerstva), ali i kako je odgovorio na pitanje vrši li Živi zid svojevrsni 'egzorcizam', pokušavajući natjerati članove HDZ-a da se odreknu svoje stranke, pogledajte u videoprilogu HRT-a