KATOLICI SLAVE CVJETNICU

Papa Franjo odao počast današnjim mučenicima

29.03.2015 u 15:35

  • +21

Cvjetnica

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Max Rossi

Bionic
Reading

Franjo, koji je početkom mjeseca započeo treću godinu svog pontifikata, predvodio je procesiju na Trgu sv. Petra kojom se posljednje korizmene nedjelje podsjeća na dan kada su, prema sva četiri evanđelja, ljudi palminim i maslinovim grančicama pozdravili Isusov dolazak u Jeruzalem, nekoliko dana prije nego je razapet na križu.

Tisuće ljudi, uključujući 78-godišnjeg argentinskog papu i prelate obučene u crvene halje, nosili su palmine grančice na Trgu svetog Petra na dan koji predstavlja uvod u Veliki tjedan, Nedjelju Muke Gospodnje, koja završava Uskrsnom nedjeljom.

U homiliji na misi koja je uslijedila, Franjo, koji je prošli mjesec osudio ubojstvo 12 egipatskih kršćanskih Kopta koje su izveli pripadnici IS-a u Libiji, odao je počast onima koji danas stradavaju zbog svoje vjere.

"Razmišljamo također o ponižavanju koje trpe svi oni koji se, zbog života vjernosti prema evanđelju, susreću s diskriminacijom i moraju platiti vlastitu cijenu. Mislimo također na našu braću i sestre koje se proganja zato jer su kršćani, mučenici u svom vremenu. Mnogo ih je. Odbijaju zanijekati Isusa te s dostojanstvom trpe uvrede i nasilje", kazao je Papa.

Papa Franjo je u više navrata izrazio zabrinutost zbog jačanja džihadista Islamske države i sudbine kršćana na Bliskom istoku. Kazao je da bi upotreba vojne sile od strane međunarodne zajednice kao posljednjeg sredstva za zaustavljanje "nepravedne agresije" bila opravdana, ali da o tome kako intervenirati u sukob ne bi trebala odlučivati samo jedna zemlja.

Veliki tjedan je jedan od najnapornijih u liturgijskom kalendaru za vođu 1,2 milijardi Rimokatolika u svijetu.

Kardinal Bozanić predvodio misu Cvjetnice u zagrebačkoj katedrali

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje Cvjetnice u zagrebačkoj katedrali, koje je započelo blagoslovom maslinovih grana i procesijom ispred katedrale. Kardinal Bozanić predvodio je procesiju, te u pratnji klera i vjernika koji su nosili maslinove grančice, ušao u prvostolnicu. Muka Gospodnja ove godine pjevana je iz Markova evanđelja. Kardinal je pozvao vjernike na molitvu, na razmišljanje o Isusovoj muci, spasenju i Božjoj ljubavi.