IVIĆ NAPAO BURIĆA

'Zatvaranjem vode ponašao se kao poludjeli pilot!'

28.03.2015 u 16:12

Bionic
Reading

Valpovački gradonačelnik Leon Žulj (HDZ) u subotu je kao neprihvatljivo i nezakonito osudio isključivanje vode građanima Valpova, ustvrdivši kako ne postoji dug od milijun kuna prema belišćanskoj tvrtki "Hidrobel", koja je vodu i isključila, već da grad uredno podmiruje obveze za isporučenu vodu, prema ugovoru kojeg u Valpovu smatraju važećim, a u Belišću raskinutim

Žulj je na konferenciji za novinare kazao kako je Gradskoj upravi zbog visine cijene bio neprihvatljiv prijedlog novoga ugovora, upućen prije sedam mjeseci. Dodao je kako je osječki Trgovački sud zaključio da je "Hidrobel" bio dužan izmjenu cijena zatražiti od suda, a do sudske odluke tražiti od Vijeća za vodne usluge da privremeno odredi cijenu vode, a što, tvrdi, nije učinjeno.

Istaknuo je i kako je, nakon ponuđene cijene, Gradska uprava zatražila vještačenje i reviziju te da je Uprava "Hidrobela" trebala pokrenuti postupak revidiranja ugovornih odnosa, a ako se grad Valpovo s time ne slaže, cijenu je trebalo odrediti u postupku arbitraže kod nadležnih institucija ili pred sudom, ali bez obustave isporuke vode.

Upozorio je da je u petak voda isključena unatoč privremenoj odluci valpovačkog Općinskog suda, kojom se "Hidrobelu" zabranjuje obustava isporuke vode Valpovu, ocijenivši neprihatljvim da građani ostanu bez vode zbog neriješenih odnosa dvaju komunalnih poduzeća, koji se trebaju riješiti putem arbtraže i sudskim putem.

Žulj je ustvrdio da Valpovo podmiruje obveze prema postojećim ugovorima, koje u skladu s dobivenim pravnim tumačnjima smatra važećima, dok se pred nadležnim institucijama eventualno ne odluči drugačije.

U valpovačkoj Gradskoj upravi izvijestili su kako su, zbog jučerašnjih događanja, već podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih osoba u "Hidrobelu", te najavljuju kako će kazneno prijaviti vjerovatno i belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića (HDSSB), kojega prozivaju da je voda isključena pod njegovim utjecajem.

HDZ-ov saborski zastupnik Tomislav Ivić (HDZ) je isključenje vode Valpovčanima ocijenio razbojničkim činom nezabilježenim u hrvatskoj državi, te "suludom akcijom" belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića, "koji bi se zbog svojih metoda trebao zvati Jovo Čaruga".

Izrazio je uvjerenje da će i Državno odvjetništvo po služenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv odgovornih osoba u Belišću, a to su gradonačelnik Burić i direktor tvrtke "Hidrobel", isključenje vode usporedio je s nedavnom tragedijom u kojoj je "poludjeli pilot srušio zrakopolov sa 150 ljudi". "Ostaviti grad s deset tisuća ljudi pet sati bez vode, to je, sa zdravstvene strane, isti čin kao i poludjeloga pilota, a postavlja se i pitanje štete pričinjene valpovačkom gospodarstvu", poručio je Ivić.