ČETNIČKA ODORA

Hvidra prijavila Lepu Brenu, DORH i dalje šuti

Bionic
Reading

Još u srpnju Hvidra je zajedno s još niz udruga podnijela kaznenu prijavu protiv srpske folk zvijezde Lepe Brene zbog 'utemeljene sumnje da je počinila kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom i ono protiv Republike Hrvatske', no DORH i dalje ne reagira

'Nas Brena kao pjevačica ne zanima, već smo prijavu podnijeli zbog snimki koje su nam razni ljudi poslali, a na kojima se ona propagirala tijekom rata pjevajući vojnicima tzv. Krajine. A cijela priča o njezinom ocu je neistina. Sad i Ceca skuplja potpise da pjeva. Naša država je vrlo čudna. Kako to da DORH još uvijek nije reagirao? Pa ako nisu nikoga optužili za Vukovar koji je sravnjen sa zemljom, ne očekujemo da će reagirati zbog jedne pjevačice', rekao je predsjednik Hvidre Ivan Pandža.

Pandža smatra da su Državno odvjetništvo kao i sva nadležna tijela dužni spriječiti propagandu protiv slobode i dostojanstva čovjeka i zaštititi vrijednosti Domovinskog rata jer su Brenine 'izazovne i uvredljive izjave da joj se dokaže sudjelovanje u ratnom zločinu vrijeđale istinu'.

Pandža je i stava da je 'protivno hrvatskom državnom pravu i suverenitetu države da osobe koje su sudjelovale u neprijateljskom i ratnom pohodu šire propagandu svojim javnim nastupima u Hrvatskoj', pozivajući se pritom na amandman XIV. američkog Ustava koji brani javni rad osobama koje su pružale podršku njihovim neprijateljima.

Uz kaznenu prijavu, Hvidra je priložila i DVD snimku nastupa Lepe Brene u četničkoj odori, jer prema njihovom mišljenju Brena je time 'davala poticaj ratnom zločinu koji ne zastarijeva'.

Osim DVD-a, priložili su i niz medijskih napisa koji, sudeći prema svemu, ne idu u prilog slavnoj pjevačici. Naime, prema stavu Hvidre, Brenin 'nastup i pjevanje u lipnju ove godine u zagrebačkoj Areni duboko je povrijedilo slobodu i dostojanstvo građana, kao i sve vrijednosti Domovinskog rata na kojima je utemeljena Republika Hrvatska', piše Slobodna Dalmacija.