NAJVIŠE U CARINI

Lalovac objasnio zašto mu treba više od 250 službenika

27.03.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Nakon što je tportal objavio da država, u skladu s planom prijema, u 2015. uoči izbora namjerava zaposliti više od 1.200 osoba u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade RH, oglasilo se i Ministarstvo financija. Upravo će najveći broj, preko 250 osoba, biti zaposleno u djelokrugu tog ministarstva

Prema Planu prijema, kako je pisao tportal, najviše bi se zapošljavalo u Ministarstvu financija, i to čak 270 službenika. Njih 266 bilo bi zaposleno na neodređeno vrijeme, a ta brojka uključivala bi i sedam pripadnika nacionalnih manjina te osam osoba s invaliditetom. Usto, u Ministarstvu financija zbog povećanog opsega posla namjeravaju zaposliti četiri osobe na određeno vrijeme.

Plan prijema, objašnjavaju nam u Ministarstvu financija, predstavlja samo zakonski okvir za moguću provedbu javnog natječaja, no to ne znači da će toliki broj i doista biti zaposlen.

'U Ministarstvu financija je na dan 1. siječnja 2015. bilo popunjeno 7.458 radnih mjesta, a Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija predviđeno je 9.349 radnih mjesta. Predmetni Plan zapošljavanja za Ministarstvo financija odnosi se u najvećem broju na Carinsku i Poreznu upravu, i to zbog ispunjavanja i izvršavanja obveza preuzetih prema Europskoj uniji, kao i činjenici prestanka državne službe 367 službenika u Ministarstvu financija tijekom 2014. godine', stoji u odgovoru Ministarstva financija na upit tportala.

Naime ulaskom u EU Hrvatska se obvezala i na jačanje i očuvanje vanjske granice EU-a, a pritom u Europi posebnu pažnju poklanjaju upravo našoj državi jer ima jednu od najdužih cestovnih granica s najvećim brojem, odnosno najvećom disperzijom graničnih prijelaza, i nalazi se na rizičnoj 'balkanskoj ruti', odnosno ruti kojom prometuju najrizičnije robe u ulasku u EU.

'U Carinskoj upravi, upravnoj organizaciji Ministarstva financija, planirano je zapošljavanje zato što je Carinska uprava obvezna stvoriti pretpostavke za ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor te osigurati dovoljan broj ovlaštenih carinskih službenika koji će na vanjskoj granici Europske unije provoditi mjere carinskog nadzora u međunarodnom i pograničnom prometu roba i putnika, uzimajući u obzir sve obveze o primjeni schengenskih standarda, raspoređenost graničnih prijelaza i popunjenost službenika na određenim graničnim prijelazima, pritom poštujući i provodeći sve granične procedure koje će procjenjivati Europska komisija za pristup schengenskom prostoru', objašnjavaju nam iz Ministarstva financija.

Što se pak tiče Porezne uprave, u njoj je planirano zapošljavanje na radnim mjestima na kojima se obavljaju poslovi utvrđivanja poreza, poreznog nadzora, kao poslovi naplate poreza i doprinosa.