ZAVADILI SE SINDIKATI

'Strojovođe nije briga za sigurnost putnika nego za kolektivni ugovor'

27.03.2015 u 14:49

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske, optužili su u petak Sindikat strojovođa Hrvatske da njegova borba protiv prekovremenog rada strojovođa u HŽ Putničkom prijevozu nije motivirana brigom za dobrobit strojovođa i sigurnost putnika već nastojanjem da iznudi prebacivanje strojovođa iz HŽ Carga u HŽ Putnički prijevoz, što bi im omogućilo stvaranje sindikalne većine i samostalno potpisivanje kolektivnog ugovora

Radi se o tome da Sindikat strojovođa u HŽ Putničkom prijevozu, prema novom Zakonu o reprezentativnosti, više ne može samostalno potpisati kolektivni ugovor već se mora dogovarati s ostala dva sindikata - SHŽ-om i SŽH-om, budući da ugovor vrijedi samo ako ga potpišu predstavnici većine članova reprezentativnih sindikata.

'Sindikatu strojovođa to je očito novo i neprihvatljivo', istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač upitavši zašto prekovremeni rad strojovođa nije bio problem u vrijeme kada su strojovođe znatno više prekovremeno radili nego danas i zbog čega to pitanje nije otvoreno u HŽ Cargu, iako i tamo Sindikat strojovođa pregovara o dodatku kolektivnom ugovoru.

Čelnici dvaju sindikata smatraju da prekovremeni rad strojovođa nije pitanje sindikalne trgovine i da toj odredbi nije mjesto u članku koji uređuje pravo trudnica i samohranih roditelja, gdje je ta odredba ugrađena. Također smatraju da odgovor na pitanje o prekovremenom radu treba dati struka - stručnjaci medicine rada i zaštite na radu.

Forgač je odbacio optužbe Sindikata strojovođa da su ostala dva sindikata pristala na to da strojovođe moraju raditi prekovremeno. Ustvrdio je da su, u cilju izjednačavanja prava svih zaposlenih u HŽ-u, predložili da metodologija utvrđivanja organizacije rada i rasporeda radnog vremena za sve radnike bude transparentna i javno dostupna.

Jedino se, kaže Forgač, za strojovođe na dnevnoj bazi ostvareni rad ne unosi izravno u softverski paket SAP, nego na kraju mjeseca. Dok se turnusi konduktera objavljuju u knjižici vlakopratnje za svaki vozni red, turnusi strojovođa, kao i metodologija za njihovu izradu čuvaju se u tajnosti.

Predsjednik SŽH-a Zoran Maršić napomenuo je kako je u izvješću HŽ Carga iz 2013., u dijelu gdje se govori o strojovođama ostvareno 47.800 prekovremenih sati, što po radniku iznosi u prosjeku 70 sati.

'Ta praksa se nastavlja i tamo se nitko ne buni niti spominje sigurnost prometa. Problem nastaje zato što neki radnici imaju prekovremeni rad, a nekima je dopisana jedna trećina sati', ustvrdio je Maršić. Pozvao je odgovorne u Putničkom prijevozu da objave podatke koliko ima dopisanog rada po svakom radnom mjestu.

Maršić je ocijenio kako je postupak mirenja koji je pokrenuo Sindikat strojovođa neosnovan jer nije u skladu s odredbama Zakona o radu. Nejasno je, kaže, i kako su savjetnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvoje Livaja mogli predložiti za miritelja.