POLITIČKI POTRES U ZAGREBU

Sandra Švaljek podnijela ostavku, vraća se na Ekonomski institut!

27.03.2015 u 10:20

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek podnijela je ostavku na funkciju objavila je konferenciji na medije u Gradskoj upravi u petak. Najavila je da se vraća na Ekonomski institut, te da će o daljnjem političkom angažmanu tek razmisliti. Naime, još nije odlučila vraća li se u vijećničke klupe u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Odluka sada već bivše zamjenice gradonačelnika nije neočekivana nakon što joj je u četvrtak, aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je u nemogućnosti obnašati dužnosti jer se nalazi u pritvoru u Remetincu pod istragom za korupciju, oduzeo ovlasti obnašanja vođenja gradom i prenio ih na drugu zamjenicu Vesnu Kusin. Bandić je smijenio Švaljek jer mu više nije bila lojalna od kada je prezuela vođenje gradom nakon što je on priveden.

'Smatram da je odluka Milana Bandića političke prirode i ne vidim više smisla raditi u Gradskoj upravi', rekla je Sandra Švaljek, pojasnivši da smatra kako oduzimanje punomoći za vođenje Zagreba nije posljedica neke njezine greške.

'Milan Bandić ovom je odlukom dodatno destabilizirao grad', rekla je Švaljek. Na pitanje o tome hoće li se kandidirati za gradonačelnicu, rekla je samo da ti izbori još nisu ni raspisani.

Njezinu ostavku i prije nego što ju je službeno objavila prokomentirao je jutros i Darinko Kosor, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. 'Sandra Švaljek je pet mjeseci vodila grad, pošteno radila posao i u tom imala našu punu potporu. Ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više', kazao je Kosor.

Kusin je jučer, nakon što je stigla informacija da je dobila punomoć za obnašanje gradonačelničke funkcije, izjavila da je spremna preuzeti vođenje grada. Također je naglasila da će sigurno biti promjena u načinu vođenja grada jer i dvoje novinara drugačije napiše tekst o istom događaju. Kusin se u javnosti percipira kao osoba lojalna Bandiću.

Pet mjeseci vođenja Zagreba Sandre Švaljek u javnosti se uglavnom pozitivno ocjenjivalo stoga joj ponuda da nastavi političku karijeru unutar naših najvećih stranaka ne nedostaje. S druge strane, nakon raspada koalicije s HSLS-om za očekivati je da će se Bandiću prikloniti HDZ kako bi se osigurala većina u gradskoj skupštini i omogućilo Vesni Kusin da normalno vodi grad.