NAKON BURNE RASPRAVE

Zagrebačka skupština odbila prijedlog izdvajanja Ureda za kulturu

26.03.2015 u 23:01

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak navečer su nakon višesatne rasprave većinom glasova odbili prijedlog Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a da se iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji poseban Ured za kulturu

Prijedlog je podržalo 18 zastupnika HSLS-a, HSS-a i SDP-a, protiv je bilo 26 zastupnika iz Kluba liste Milana Bandića i HDZ-a, a dva zastupnika HNS-a bila su suzdržana.

Obrazlažući prijedlog u ime Kluba HSLS-a i HSS-a, Darinko Kosor rekao je da je njihov prijedlog podržalo 867 kulturnih radnika Grada Zagreba, sindikati u kulturi, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, ULPUH, Glazbena unija i druga udruženja te KUD-ovi s područja Zagreba. Naveo je i da je zadnjih dana bilo manjih provokacija te pritisaka na njihov klub, kao i na njega prijetnjom za opozivom s mjesta predsjednika Skupštine.

"Krivo su nas procijenili i nije točno da za ideale ginu budale. Upravo suprotno", kazao je Kosor. Podsjetio je i da je Zagreb imao samostalni Ured za kulturu do 2005. godine, te da se njihov prijedlog može smatrati ispravljanjem nepravde. Ocijenio je kako je sadašnji Ured megalomanski jer ima proračun veći od dvije milijarde kuna, što je skoro trećina gradskog proračuna.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin rekla je da odvojene urede za kulturu u EU ima samo šest glavnih gradova - Berlin, Pariz, Prag, Ljubljana, Rim, Nikozija i Varšava. Upozorila je da bi najveći problem posebnog ureda za kulturu bio taj da bi svi prigovarali da su dobili premalo novca, a pogotovo danas kad novca nema. "To je problem u kojem će vas samo pitati jesmo li dobili više sredstava. A više sredstava neće dobiti nitko i kultura ne može dobiti ni lipu više sredstava od onoliko koliko je dobila", kazala je Kusin. Istaknula je i da će, po pokazateljima punjenja gradskog proračuna, morati doći do njegova rebalansa.

U ime Kluba HDZ-HSP AS-BUZ Ivan Tepeš rekao je da je gradu potreban Ured za kulturu, ali da je dobiveni prijedlog ne sadrži konkretne prijedloge kako bi on trebao profunkcionirati kao zasebni ured. "Nismo vidjeli financijsku konstrukciju i po čemu bi se razlikovao od sadašnjeg Ureda koji zajedno sa uredima za obrazovanje i sport", kazao je Tepeš. "Ovakav prijedlog je dobar ali nemamo detalja i za to danas ne možemo dići ruku", dodao je.

Jelena Pavičić Vukičević je u ime Kluba liste Milana Bandića ocijenila da HSLS i HSS svojim prijedlogom ulaze u izvršne ovlasti gradonačelnika Milana Bandića, kojeg su građani na izborima izabrali jer su podržali njegov koncept. Upitala se što bi se dogodilo kada bi npr. bilo koji predsjednik Hrvatskog sabora pokušao uređivati Vladu. "Svi bi se pitali što je s tim predsjednikom Hrvatskog sabora", kazala je Pavičić-Vukičević.

U ime Kluba SDP-a Davor Bernardić rekao je da su potpisi više od 860 ljudi iz kulture rijetki i da se "ta rijeka ne može zaustaviti". Založio se za raspravu o problemima u kulturi u Zagrebu, koja je u nezavidnoj situaciji.

Tijekom pojedinačne rasprave zastupnici su uz ostalo upozorili kako je za takvu odluku bila potrebna šira rasprava, pogotovo među kulturnjacima, a ne da se odluka svede na "politička prepucavanja".

Sjednica je kasno navečer prekinuta i nastavlja se u petak u 9 sati.