PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA

Zepter i Končar odustali od kupnje škverova

29.09.2009 u 20:24

Bionic
Reading

Potencijalni kupci nekoliko hrvatskih brodogradilišta, srpski kralj 'lonaca i poklopaca' Filip Zepter i kontroverzni poduzetnik Danko Končar, odustali su od kupnje samo dan prije zatvaranja natječaja za prodaju šest nacionalnih navoza. Potvrdila su to obojica u središnjim informativnim emisijama Nove TV i HRT-a

'Iz prikupljene dokumentacije ne može se utvrditi točno financijsko stanje niti imovina brodogradilišta. Čini se da ni oni koji prodaju brodogradilišta (Vlada RH, op. a.) ni sami ne znaju odgovor na to', kazao je Blaž Buble, direktor Zepterove splitske tvrtke Propela, za Novu TV.

Istovremeno, gost u prisavskom 'Dnevniku' bio je poduzetnik Danko Končar, koji je također obznanio da on i tvrtka Kermas ulaganja također odustaju od kupovine u prvom krugu.

Javit će se u drugi krug - Filip Zepter

Nakon dubinske analize procijenio je da mu, nakon što plati kunu zabrodogradilište, treba još 1,3 milijarde eura da bi stvarno došao unjegov posjed.

Upitan misli li da će itko kupiti brodogradilišta, Končar je kratko prokomentirao: 'Nitko neće uložiti vreću bez dna.'

Od kupnje u prvom krugu odustao je i Jozo Dragan, suvlasnik hrvatsko-slovenske Riko grupe, koja ima svoje kompanije u Rusiji, Sloveniji i Švicarskoj.

Sutra, 30. rujna, u 14 sati istječe rok za podnošenje ponuda na natječaj za privatizaciju šest brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu koji je Hrvatski fond za privatizaciju objavio 1. kolovoza.

Otvaranje ponuda bit će javno i tek tada će se znati ima li i koliko je ozbiljnih ponuđača te što će biti s četrdesetak tisuća ljudskih sudbina koje su direktno i indirektno vezane uz ovu gospodarsku granu.

Po posebnim uvjetima, za jednu kunu, država prodaje od 83,32 posto do 99,53 posto dionica u riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split, Brodotrogiru i Kraljevici.

Prodaja po nominalnoj cijeni dionica predviđena je za Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata (BSO), kod kojeg se prodaje jedan poslovni udio koji čini sto posto temeljnog kapitala, po početnoj cijeni od 18,16 milijuna kuna.

Po nominalnoj cijeni prodaje se 59,25 posto pulskog Uljanika, a početna cijena je 397,49 milijuna kuna.

Srpski milijarder Zepter interes je iskazao, otkupivši dokumentaciju za BSO, Brodotrogir i Kraljevicu, dok je Končar dokumentaciju otkupio za sva brodogradilišta izuzev Uljanika.

Sudbina 3. maja također je neizvjesna

Uz njih dvojicu kao potencijalni kupci protekla dva mjeseca spominjali su se splitski trgovac nekretninama Slobodan Ljubičić, sa svojom tvrtkom More–Trogir, koji bi želio preuzeti Brodotrogir, tvrtka Spectator Solis u vlasništvu splitske obitelji Crnčević, ekskluzivnog zastupnika Sunseekera za jugoistočnu i istočnu Europu, a šibenski poduzetnik Goran Prgin, vlasnik Nautičkog centra Prgin (NCP), radio je due diligence za Kraljevicu.

U utrci za škverove izostala su velika imena svjetske brodogradnje, a izuzetak je jedino američki Northrop Grumman koji se bavi proizvodnjom oružja i bojnih brodova.

U Hrvatsku su stigli preko tvrtke Propositum Veljka Božića, bivšeg vojnog obavještajca i, koliko je poznato, otkupili su dokumentaciju za 3. maj. Za isto brodogradilište, u najnovijoj hrvatskoj privatizacijskoj priči, dokumentaciju je otkupio vlasnik široj javnosti potpuno nepoznate tvrtke Regulacija Mijo Opačak, a očekuje se da bi ponudu za BSO posljednjeg dana mogli dati braća Slaven i Jozo Žužul, vlasnici Skladgradnje, najveći škverski kooperanti.

Sve skupa dokumentaciju za brodogradilišta je otkupilo 27 tvrtki, ali se ponude očekuju samo za ona najmanja – BSO i Kraljevicu.

Dodajmo i da svaki ponuđač kao garanciju da neće odustati od posla, ako pobijedi na natječaju, mora ostaviti pet milijuna kuna pologa.