ANTIFAŠISTI MU IDU NA ŽIVCE

Vulgaran ispad drugog čovjeka HHO-a

25.03.2015 u 20:28

Bionic
Reading

Potpredsjednik ljudskopravaške udruge Hrvatski helsinški odbor (HHO) Igor Peternel imao je protuantifašistički 'coming out' na svom profilu na Facebooku. Savez antifašističkih boraca očito mu je dignuo tlak pa se na primitivan način obračunao s njima napisavši: 'Ma tko ste vi da bi nešto željeli ili ne željeli? I ja ne želim da vi postojite pa ipak postojite! Tko vas što pita? Seronje!'

Povod za ovakav nizak komunikacijski izlet Peternel je našao u izjavi koju je Savez antifašističkih boraca odaslao predsjednici Kolindi Grabar Kitarović nakon što je s Pantovčaka deložirala bistu vođe antifašističke borbe u Hrvatskoj Josipa Broza Tita.

Savez antifašističkih boraca Hrvatske taj joj je potez toliko zamjerio da su predsjednici RH otkazali pokroviteljstvo obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

SABH 9. svibnja tim povodom u zagrebačkom HNK-u organizira svečanu akademiju, a prije tri tjedna zamolili su Kolindu Grabar Kitarović da im bude pokroviteljica, što je ona i prihvatila. No dogodilo se u međuvremenu to micanje Tita s Pantovčaka i SABH se predomislio, napisao je Novi list

Peternel se, izuzev vulgarnim riječima na Facebooku, na negativan način, ali pristojno, o antifašizmu očitovao i na internetskim portalima desne orijentacije komentirajući osnivanje Antifašističke lige. Rekao je da će ta udruga ratovati protiv imaginarnih fašista, aplicirati za sredstva i dobivati medijsku pažnju. 'Traženje fašista u 2015. godini je suludo', ocijenio je potpredsjednik HHO-a.

Igor Peternel doktor je kemijskog inženjerstva.

'U HHO-u me, takoreći, izumio aktualni predsjednik Ivan Zvonimir Čičak prije četiri godine, kada me je pozvao da uđem u Odbor i počnem raditi na projektima iz zaštite okoliša jer se znanstveno bavim ekologijom u smislu obrade otpadnih voda i dezinfekcije. Prvo sam se angažirao na području zaštite zraka u Slavonskom Brodu zbog onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji će se kancerogeni učinci zbog bezvlašća u Republici Srpskoj, nažalost, osjetiti za nekoliko godina. Kasnije sam izabran u Izvršni odbor, a za potpredsjednika prije dvije godine', otkrio je Peternel u razgovoru za portal Poskok.info

HHO i njegova isturena figura Ivan Zvonimir Čičak redovito izvještavaju o prevenciji navijačkog nasilja na hrvatskim stadionima, a nedavno su se žestoko usprotivili izmjenama Zakona o sportu koje gura udruga Naš Hajduk jer smatraju da su nužne promjene radi ravnopravnosti profesionalnih nogometnih klubova u prvoj nacionalnoj ligi te drže kako aktualni zakon pogoduje najjačem igraču Zdravku Mamiću i Dinamu, zbog čega je i dobio kolokvijalan naziv lex Mamić. U kontekstu navedenog zanimljivo je istaknuti kako je supruga drugog čovjeka HHO-a, organizacije koja se protivi spomenutim izmjenama zakona, jedna od ključnih osoba iz menadžmenta GNK Dinamo.

'Osobno se ne smatram desničarom, već centrom. Isto tako, ne smatram da članovi organizacije koja se bavi ljudskim pravima nužno moraju biti ljevičari, kao ni da su oni po predznaku čuvari ljudskih prava. Moji se stavovi razlikuju po pojedinim pitanjima, pa sam, recimo, za prava homoseksualaca, čak i na posvajanje, što je izrazito lijevi stav. Znam da je to škakljivo s obzirom na konzervativno društvo u kojemu živimo, ali kad vidim u kakvim uvjetima neka djeca žive, smatram da bi za njih to bilo bolje i da bi se posvojitelje trebalo gledati prvenstveno kao ljude. Siguran sam da ima heteroseksualnih parova koji su kudikamo lošiji staratelji od nekih homoseksualnih, a svako dijete prvenstveno treba dom. Ako ćemo govoriti o stavovima o Domovinskom ratu i nekim dnevnopolitičkim aktualnostima, tu sam bliži desnom centru', objasnio je u intervjuu gore spomenutom mediju.