Hrvatska IMUNOLOŠKI ZAVOD

'Cjepivo protiv svinjske gripe je sigurno'

Direktorica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik-Milošević ponovila je danas, pošto su to već učinili predstavnici Ministarstva zdravstva, da je cjepivo protiv tzv. svinjske gripe farmaceutske tvrtke "Novartis", od koje je taj zavod naručio 1,5 milijuna doza, sigurno te da njegova kvaliteta nije upitna

Ako su sigurnost cjepiva potvrdila sva relevantna svjetska regulatorna tijela - Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za lijekove (EMEA) te američka regulatorna tijela, zašto bi njegova kvaliteta bila upitna samo u Hrvatskoj, izjavila je Sindik-Milošević na konferenciji za novinare u Imunološkom zavodu.

Odgovarajući na medijske napise po kojima se proizvođač u ugovoru s Imunološkim zavodom odriče odgovornosti za moguće nuspojave, direktorica je rekla kako je "Novartis" tu odgovornost preuzeo i u ugovoru s Imunološkim zavodom, ali mu je ona propisana i prilikom registracije cjepiva u Europskoj uniji.

Naime, samom EMEA-ovom registracijom cjepiva, "Novartis" je postao odgovoran za kvalitetu svog cjepiva i moguće nuspojave, a dobavljač i distributer, u ovom slučaju Imunološki zavod, za njegovu pravilnu primjenu.

Dosad su to cjepivo u Europi kupile Slovenija i Nizozemska, a više zemalja pregovara o kupnji, no sve one s proizvođačem sklapaju o tome uobičajene tipske ugovore, dodala je Sindik-Milošević.

Hrvatska je cjepivo protiv tzv. svinjske gripe platila sedamdeset milijuna kuna, a u Hrvatsku će stići čim bude proizvedeno.

Zasad je rok cjepiva godinu dana.

Direktorica Imunološkog zavoda također je izjavila da je ta tvrtka u potrazi za strateškim partnerom za svoju dokapitalizaciju.

Na raspisani natječaj stiglo je pet neobvezujućih ponuda koje će u sljedećem razdoblju razmotriti povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskoga fonda za privatizaciju.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još