ŽIVI ZID NA BUKOVCU

Bagerist odbio srušiti barikade, propala deložacija Cvjetkovića?

24.03.2015 u 10:41

  • +4

Odgođena deložacija obitelji Cvjetković

Izvor: Društvene mreže / Autor: Živi zid

Bionic
Reading

Nakon cjelonoćnog kampiranja pred kućom obitelji Cvjetković, organizacija Živi zid objavila je kako je iz policijskog središta na Oranicama prema njihovoj kući krenula čak 21 'marica'. Aktivisti su u međuvremenu oko kuće postavili barikade, a na Facebooku Živog zida objavljeno je i da je policija 'zapela' zbog kvara akumulatora na bageru koji treba obaviti deložaciju. Ivan Kobaš, odvjetnik Borisa Žibrata, koji je na dražbi kupio kuću deveteročlane obitelji Cvjetković, potvrdio je RTL-u kako policija nije u mogućnosti izvršiti svoju zadaću

Predsjednik Hrvatskog helsinčkog odbora Ivan Zvonimir Čičak, koji je također došao ispred obiteljske kuće Cvjetković, kazao je kako se čuo s visokim izvorom iz policije koji mu je rekao da je zagrebačka policija odbila izvršiti zadatak.

Ivan Kobaš, odvjetnik Borisa Žibrata
, koji je na dražbi kupio kuću deveteročlane obitelji Cvjetković, potvrdio je RTL-u kako policija nije u mogućnosti izvršiti svoju zadaću.

Također se doznaje kako je bagerist koji je trebao ujutro očistiti improviziranu blokadu na Bukovcu je odustao. Navodno je rekao da 'nema tih para da uzme taj posao'.

Ivan Vilibor Sinčić kazao je kako su aktivisti Živog zida već tjedan dana dežuraju kod kuće obitelji Cvjetković i kako to imaju namjeru do daljnjega raditi. Imaju organizirana dežurstva. Misli da danas više neće biti pokušaja deložacije na zagrebačkom Bukovcu.

Živi zid apelira na sve stanovnike Zagreba i okolice da se okupe na Bukovcu i pruže otpor. Kada krene deložacija, kažu iz Živog zida, po želji gospodina Cvjetkovića počet će svirati hrvatska himna. Ponovno su pozvali u pomoć predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Postavljene su i barikade od građevinskog otpada, bodljikave žice i debla, javlja HRT.

'Interventne policije na Bukovcu još nema jer im se pokvario akumulator na bageru, pa traže novi bager za rušenje barikade', tvrde na Facebooku Živog zida.

Podsjetimo, sedmeročlana obitelj Cvjetković (roditelji i petero djece) trebala je ostati bez doma krajem siječnja, no deložacija je tada odgođena jer je njihova odvjetnica tražila izuzeće sutkinje.

Obitelj Cvjetković tvrdi da su kredit zbog kojeg im je kuća prodana nadražbi zapravo preplatili. Osim toga, prodan im je dio kuće, nadograđenikat, koji nije bio pod hipotekom, pa se na savjet odvjetnice ondjenamjeravaju skloniti u slučaju deložacije.

Zagrebački Općinski građanski sud u petak je kao netočne odbacio navode zagrebačke obitelji Cvjetković koja tvrdi da su žrtve pravnog nasilja jer im zbog nepostojećeg duga prijeti deložacija iz kuće na Bukovcu. Sud je pritom kao netočne i suprotne pravomoćnoj sudskoj odluci nazvao medijske navode po kojima je sudski vještak donio nalaz i mišljenje da je dug Tomislava Cvjetkovića prema Croatia banci otplaćen u cijelosti, odnosno čak i preplaćen.

Navodeći kako je tom pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da dug postoji, sud napominje da je prema Zakonu o sudovima svatko u Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu, odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.