MAČ NAD GLAVOM

Andrea Zlatar Violić žrtveni je jarac za Milanovićeve grešnike

23.03.2015 u 17:43

Bionic
Reading

Nakon otkrića Državne revizije da je novac sa službenih kartica Ministarstva kulture dvije godine podizan u gotovini i naknadno vraćan na račun Ministarstva, sve je izvjesniji odlazak HNS-ove ministrice Andreje Zlatar Violić iz Vlade premijera Zorana Milanovića. Ministar Vrdoljak jutros je priznao kako intenzivno razgovaraju o slučaju Zlatar te da HNS već ima spremnu stručnu osobu koja bi mogla naslijediti ministricu kulture

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još 2013. utvrdilo je da se Andrea Zlatar Violić našla u sukobu interesa zbog čega je kažnjena novčanom kaznom od 15 tisuća kuna. Tada je, podsjetimo, utvrđeno da je zadržala upravljačka prava temeljem suvlasništva u tvrtki Druga strana, izdavaču časopisa Zarez koji je dobivao sredstva od Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo čije je članove imenovala kao ministrica kulture.

Zbog sukoba interesa, novčano su kažnjeni i ministri Tihomir Jakovina te Siniša Varga. Nebrojene afere ministra zdravlja nisu uspjele uzdrmati njegovu čvrstu poziciju u Vladi, baš kao ni onu ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, koji je zaradio osudu Hrvatskog novinarskog društva zbog pritiska na novinarku Danku Derifaj zbog otkrića da njegovi roditelji i bratić dobivaju poslove od Grada Jastrebarsko, u kojem je Zmajlović bio gradonačelnik do ulaska u Vladu. Premijer Zoran Milanović ni nakon provjere nije imao komentara na taj slučaj rastrošnog ministra koji je, usput, proveo spornu selidbu ministarstva u Zagreb Tower i deseterostruko preplatio parking. Za takve se grijehe u Vladi aktualnog premijera ne odgovara iako oni izravno pridonose osiromašenju države i njezinih građana.  

Premijer Milanović zasad se ne želi očitovati o slučaju Zlatar Violić. 'U prvih par dana vam ne mogu ništa reći jer nemam istražne ovlasti, ali očekujem da se u roku od tjedan dana to pitanje riješi da dobijem jasne odgovore što se dogodilo, jer ovo što čitam u medijima je neobično, ne mogu vjerovati da je to istina', rekao je Milanović. Ministričinu moguću smjenu nagovijestili su, međutim, potpredsjednica Vlade i njezina stranačka šefica Vesna Pusić, kao i kolege iz Vlade Anka Mrak Taritaš i Ivan Vrdoljak. 'Ako je istina to što se govori, onda mislim da ćemo morati brzo reagirati kroz stranačka tijela; pustite da stranka to odradi, neće to dugo trajati, koji dan', poručio je Vrdoljak.

Puhovski: Na ministrici Zlatar Violić mogli bi egzercirati 'moralne kvalitete'

Žarko Puhovski upozorava da bi ministrica kulture zapravo mogla poslužiti za pranje tuđih grijeha unutar vladajuće koalicije.

'Sad je moguće da će gospođa Zlatar Violić, koju znam još kao studenticu, dakle veći broj godina, koja je puno dobrih stvari napravila, ali je imala velikih poteškoća u upravljanju svojim resorom, biti netko na kome se egzercira ono s čime je Kukuriku koalicija dobila izbore: to su moralne kvalitete. To se bilo malo izgubilo u zadnje tri godine, ali sad uoči izbora moglo bi se dogoditi da upravo Andrea Zlatar Violić bude ona na kojoj će se dokazivati, eto, da svi vide, da smo mi principijelni jer ovo s Vlahušićem - kad je pobijedio, pobijedio je, tu više priče dalje nema', kazao je Puhovski za HRT.

Istaknuo je pritom ono što je, po njegovu mišljenju, najveći problem: da slučajevi Andre Vlahušića, Milana Bandića i Željka Sabe pokazuju 'koliko nisku, gotovo nikakvu razinu ugleda uživa hrvatsko pravosuđe'.

Gjenero: Zlatar Violić nažalost treba podnijeti ostavku, a Varga i Zmajlović su nesposobni

Davoru Gjeneru, bivšem školskom kolegi ministrice Zlatar Violić, žao je što se našao u situaciji da mora ocijeniti da je njezina ostavka u ovom slučaju jedino rješenje.

'Jako mi je žao što se to njoj dogodilo. O Andreji imam izraziti dobro mišljenje, uvjeren sam da je ona moralna i poštena osoba, ali to je situacija koja zahtijeva momentalnu ostavku pa se nadam da će sama povući konzekvence', napominje Gjenero.

Što se pak tiče nekažnjenih ministara Zmajlovića i Varge, Gjenero smatra da je riječ o 'ljudima po mjeri Zorana Milanovića' koji ne mogu raditi nigdje drugdje nego u njegovoj Vladi.

'Jednostavno je komedija što je tip poput Varge ministar; to se u pristojnom društvu ne može dogoditi. Milanović je bio protege njegove majke dok je radila osjetljiv posao promocije HDZ-ove mladeži u Ministarstvu europskih integracija i danas Milanović vraća dugove tako da promovira njezine sinove. O takvim ljudima uopće ne treba razgovarati i uspoređivati ih s osobom poput Andreje Zlatar Violić, s biografijom i bibliografijom', rekao je Gjenero.

Govoreći o Zmajlovićevim intelektualnim sposobnostima, Gjenero podsjeća na detalj iz vremena kad je on postao ministrom te je napisao da nije kasnio na nastavu u Zagreb iako je putovao iz Jaske dok su njegovi kolege iz Zagreba kasnili.

Unatoč svemu, za Zlatar Violić opravdanja nema.

'Možda se iza brda valja neka ružna intriga, vidjet ćemo tko će postati ministar ili ministrica nakon nje; možda je najprljavija podmetačina na djelu, ali tu nema pomoći, u takvim se slučajevima podnosi ostavka i točka', zaključio je Gjenero.