JAGMA ZA SMIJEHOM SLOBODE

Planula knjiga o Feral Tribuneu!

22.03.2015 u 12:07

Bionic
Reading

Drugo izdanje Smijeha slobode imat će više od 700 stranica jer je dopunjeno tekstom te obogaćeno novim fotografijama i ilustracijama. U srijedu 25. ožujka slijedi promocija u Splitu, a 2. travnja u Zagrebu

Cjelokupna naklada knjige 'Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune' Borisa Pavelića, novinara i kolumnista Novog lista, rasprodana je u samo četrdeset dana, što se u hrvatskom izdavaštvu nije dogodilo već desetljećima. Čitatelji su je naručivali telefonom objavljenim u riječkom dnevniku i na portalu Novog lista, SMS-om, faksom, narudžbenicom i preko društvenih mreža. 'Nismo mogli predvidjeti kakvo će biti zanimanje, a mislili smo da će biti dovoljno 750 komada, ali kada su nas počeli zvati iz gotovo cijele Europe i svih zemalja bivše Jugoslavije, shvatili smo da će knjiga planuti. Knjiga je to koja nije vidjela skladište, narudžbi je bilo toliko da nismo imali za knjižare pa je u njima prodana minorna količina, a skoro smo ostali i bez devet komada koje moramo dostaviti Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici', kaže urednik knjige Dragan Ogurlić i sarkastično dodaje da velik interes za kapitalnim djelom hrvatskog novinarstva, eto, nije zaslužio biti ni vijest u emisiji 'Pola ure kulture'.

Podatak o rasprodanoj nakladi tim je zanimljiviji jer je održana tek jedna promocija, i to u Puli, a nije bilo ni televizijske reklame. 'Na primjeru prodaje ove knjige svjedočimo o snazi društvenih mreža. To nam govori da tradicionalni mediji polako gube bitku', kaže Ogurlić.

Drugo izdanje 'Smijeha slobode' imat će više od 700 stranica jer je dopunjeno tekstom te obogaćeno novim fotografijama i ilustracijama. Ubačen je dio o pariškom tjedniku Charlie Hebdo čiji su novinari i urednici ubijeni u terorističkom napadu 7. siječnja ove godine. Među poginulima bio je Georges Wolinski, veliki francuski karikaturist koji je sa skupinom kolega posjetio Split u znak podrške bratskom tjedniku. Feral je u svibnju 1994. objavio intervju s Wolinskim i njegove karikature o strahu i otporu autoritetima. Tih godina Hebdo je prenosio Feralove naslovnice dok su novinari Ferala primali pozive na sudska ročišta.

Odakle tako veliki interes za knjigu koja na gotovo 700 stranica opisuje 25 godina kultnog političko-satiričnog lista? Nakladnik i publicist, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nenad Popović ističe da je Feral najveći proizvod hrvatskog žurnalizma uopće, a knjiga najveći istraživački, stručni i znanstveni projekt na području povijesti novinarstva u Hrvatskoj i šire.

'Ova je knjiga prekrasan pregled krucijalnih članaka, od kojih su neki, poput glasovitog intervjua s Bajramovićem, preokrenuli povijest zemlje. Feral je utjecao na pravni sustav, na jezik, na stil brojnih generacija; pomeo je sa scene prevarante i manipulatore svih vrsta', rekao je na pulskoj promociji Popović.

Povjesničar Dragan Markovina u emisiji Hrvatske televizije 'Hrvatska uživo' u retrospektivi proglasio je Pavelićevu knjigu kulturnim događajem godine.

'Enciklopedija je to hrabrog novinarstva i nezaobilaznih novina, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, te knjiga koju svatko tko išta želi znati o suvremenoj Hrvatskoj mora imati', rekao je Markovina.

Boris Pavelić zadovoljan je reakcijama čitatelja, kritike i samih feralovaca. 'Reakcije su izuzetno pozitivne, naročito što se faktografije tiče. S desne strane međutim nije bilo nikakve reakcije te nisam dobio nijednu recenziju ili osvrt. Žao mi je zbog toga jer mi je namjera bila otvoriti raspravu', kaže autor. Pavelić smatra da je ovakvu knjigu trebao napisati netko s Fakulteta političkih znanosti.

'Zašto na tom fakultetu nitko nikada nije uzeo Feral kao primjer bilo čega? Obavljen je udžbenik novinarstva u kojemu je iz cijelog Ferala uzeta tek jedna reportaža iz 2004, koja je dobra, ali ni po čemu reprezentativna. A Feral Tribune je objavio većinu priča neugodnih za naše društvo, onih koje su neki htjeli skriti. U zanatskom smislu bila su to fascinantna dostignuća.'

Susret u Splitu: Charlie Hebdo i Feral Tribune