RADNE DOZVOLE ZA STRANCE

Hrvatska uvozi čobane i baletane

29.09.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Broj nezaposlenih raste, no hrvatski poslodavci još ne mogu na domaćem tržištu rada pronaći svu potrebnu radnu snagu. Iako je u Hrvatskoj oko 250.000 nezaposlenih, uvozimo pastire, baletane, zidare, kuhare, masere...

ZAGREB - Za ovu godinu odobrena je kvota od 7.877 radnih dozvola za strance, a većina dozvola odnosi se na sektor građevinarstva, brodogradnje te turizma i ugostiteljstva, izvještava HRT.

Do kraja srpnja Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je 1.930 novih radnih dozvola. Među stranim radnicima prednjače građevinari, za koje je predviđeno 2.510 dozvola. U prvih sedam mjeseci zaposlen je 631 zidar, 453 tesara, 199 elektrozavarivača, 182 armirača itd., prenosi Vjesnik.

Uz građevinare, 160 radnih dozvola podijeljeno je u turizmu te još 10 za sezonske radnike. Među njima su turistički animatori, kuhari, instruktori ronjenja te maseri posebnih vrsta masaža. Nadalje, 10 je dozvola izdano baletnim umjetnicima, devet orkestralnim umjetnicima, a po jedna dozvola profesorima baleta, violine te defektologije.

Devet radnih dozvola izdano je doktorima medicine, tri magistrima farmacije te jedna doktoru kiropraktike. Zanimljivo, radnu dozvolu dobila su i tri puhača stakla, jedan dizajner, 55 pomoćnih ratara i stočara.

Najviše radnih dozvola izdano je državljanima Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine te Srbije. Slijede radnici iz Italije, Austrije, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rusije te Češke.

Radne dozvole izdaju se i za osam posebnih kategorija stranaca, a ove ih je godine izdano 1.544. Riječ je o dnevnim migrantima, radnicima i članovima njihovih obitelji čiji je status reguliran Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, strancima koji obavljaju ključne poslove u trgovačkim društvima, podružnicama i predstavništvima te strancima koji su u Hrvatsku premješteni u sklopu internog transfera osoblja unutar trgovačkih društava.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, najviše je zahtjeva za izdavanje radnih dozvola podneseno za deficitarna zanimanja niže i srednje stručne spreme. Poslije se postupno počeo povećavati broj radnih dozvola za one koji imaju višu ili visoku stručnu spremu, a koji se najviše zapošljavaju na rukovodećim položajima trgovačkih društava, u stranim predstavništvima te kao predavači stranih jezika i prevoditelji.