LOBIST ŽUŽUL

Nije točno da dovodim američke kupce za HEP

29.09.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednički kandidat Vidošević počeo govoriti o američkim interesentima za kupnju HEP-a, opet su podgrijane spekulacije oko toga da iza navodnih investitora stoji najpoznatiji domaći konzultant za tvrtke iz SAD-a Miomir Žužul, no on to demantira i tvrdi da njegovo prijateljstvo s novim predsjednikom NO HEP-a Krešimirom Ćosićem nije isprepleteno nikakvim privatizacijskim interesom

Na sve glasnija govorkanja o prodaji HEP-a nadovezao se i Nadan Vidošević, nezavisni predsjednički kandidat i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, u emisiji Otvoreno. Vidošević je rekao da je sumnjivo što je niz afera u našem energetskom monopolistu plasiran u medije upravo u trenutku 'kada su se pojavili američki interesenti koji bi željeli tu firmu privatizirati'.

Podsjetimo da je i dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, nakon interesa policije za njegov rad, optužio za urotu protiv sebe misteriozni energetski lobi, ali nije htio konkretnije reći na koga se misli. Naravno, u trenutku kada je Vidošević spomenuo 'američke zainteresirane strane', mnogi su odmah sve povezali s Miomirom Žužulom, bivšim HDZ-ovim ministrom i veleposlanikom u SAD, poznatim lobistom i konzultantom mnogih američkih tvrtki koje su poslovale u Hrvatskoj (od Enrona do Bechtela).

Pitali smo ga izravno zastupa li on zainteresirane investitore za kupnju HEP-a.

'To je potpuno netočno. Nisam radio ni s američkim niti bilo kojim drugim investitorima bilo kada vezano uz HEP', rezolutan je bio Žužul. Nije želio ni pobliže objašnjavati svoj općeniti stav o privatizaciji HEP-a jer bi to bilo 'neozbiljno', jer on 'od početka uopće nije bio u toj priči' i ne treba mu nikakvo povezivanje s njom. 'Privatizacija HEP-a suviše je ozbiljno i opširno pitanje da bi se ovako ad hoc telefonski odgovaralo. Kad se radi o privatizaciji bilo koje tvrtke, uvijek treba krenuti sa stajališta državnih interesa', objasnio je bivši visoki državni dužnosnik i današnji lobist.

Što se tiče njegova bliskog prijateljstva s generalom i saborskim zastupnikom HDZ-a Krešimirom Ćosićem, koji je nakon posljednjih smjena i rošada i HEP-u postao predsjednik nadzornog odbora te kompanije, pa se pojavila priča kako je upravo on čovjek preko kojeg će Žužul uvesti Amerikance u HEP, on kaže da se s njim poznaje. 'Mi smo samo prijatelji preko stranke u kojoj smo obojica viđeniji članovi i to je sve. Sve drugo apsurdno je povezivanje. I nevjerojatno je da svaki put kad netko dođe iz Amerike u Hrvatsku sa željom za investiranjem da se to povezuje sa mnom', zaključio je Žužul.