ODGOVOR UDRUGAMA

Opačić se oglasila o optužbama da 'pere ruke' od gladne djece

19.03.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Ministrica Milanka Opačić reagirala je na mnogobrojne kritike koje su došle od strane udruga okupljenih u Platformu 112 nakon što je Ministarstvo socijalne politike i mladih prepustilo udrugama kratkoročnu mjeru rješavanja problema gladne djece u školama

'Ministarstvo socijalne politike i mladih izražava čuđenje što se jedno udruženje organizacija civilnog društva, konkretno Platforma 112, protivi suradnji ministarstva s organizacijama civilnog društva, čime - paradoksalno - izražava temeljno nepovjerenje u kapacitete i kompetentnost istih tih organizacija civilnog društva, odnosno samih sebe. Taj presedan Platforma 112 je u javnosti predstavila zaključkom da je 'model brige o siromašnoj djeci koji se oslanja na udruge krivi put rješavanja jednog od gorućih problema. Njime se podriva sustavnost i dugoročno održiva podrška socijalno ugroženoj djeci. Nažalost, zaključak je utemeljen na potpuno krivim premisama', kažu iz kabineta ministrice Opačić.

Naime, Ministarstvo je objavio poziv udrugama za projekte namijenjene financiranju školske prehrane djece iz socijalno ugroženih obitelji te osiguravanje školskog pribora. Udruge okupljenje u Platformu 112 oštro su na to reagirale kazavši kako gorući problem gladne djece treba rješavati kroz institucije, a ne preko udruga civilnog društva.


u Ministarstvu odgovaraju kako već postoji dugoročna, sustavna podrška i politika socijalne zaštite najugroženijih obitelji, odnosno djece ali da to ne isključuje kratkoročne mjere kao što su projekti usmjereni borbi protiv siromaštva.

'Sustavna rješenja i privremene mjere se ne isključuju, one su komplementarna nadogradnja na sustav, baš kao i u mnogim drugim slučajevima kad država uključuje organizacije civilnog društva i financira projekte na potezu od kulture do socijalne skrbi. To što, na primjer, država preko civilnih udruga potpomaže nezavisna kazališta, ne znači da Hrvatsko narodno kazalište nema predstava i programsku politiku, ili to što država recimo, preko udruga financira boravke osobama s invaliditetom, ne znači da ne postoji sustavna politika brige o osobama s invaliditetom, mreža ustanova i usluga koje pruža država na tom području', kažu.

Naglašavaju da udruge neće imati pravo diskrecijske ocjene da odluče 'koja su djeca gladnija', jer su udruge dužne provoditi projekte u suradnji s centrima za socijalnu skrb i školama čije osoblje najbolje zna koja su djeca najugroženija. 'Zaista nam nije jasno gdje tu Platforma 112 vidi diskriminaciju, kad je cilj projekta upravo tako koncipiran da do diskriminacije ne dođe, da organizacije civilnog društva kroz partnerstvo s centrima socijalne skrbi i školama detektiraju problem i pomognu onima kojima je pomoć nužna', tvrde.

'U svakom slučaju, suprotno od mišljenja Platforme 112, Ministarstvo socijalne politike i mladih je stava da nadogradnja organiziranog institucionalnog sustava podrške obiteljima, odnosno djeci u riziku od siromaštva, u suradnji s organizacijama civilnog društva samo može pomoći da se rizici od siromaštva u Hrvatskoj smanje', poručuju.

Udruge su izrazile i bojazan da su nerazvijenija područja slabo pokrivena mrežom udruga. Iz Ministarstva imaju rješenje i za to jer, kažu, računaju na suradnju s Crvenim križem i Caritasom.