PREDSJEDNICA ROČNICIMA

'Ovaj poziv nije samo posao, čast je služiti Domovini i ljudima'

14.03.2015 u 13:48

  • +5

Predsjednica na pregledu vojne opreme u Požegi

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

U središtu za temeljnu vojnu obuku u Požegi, u subotu je svečanu prisegu položio 14. naraštaj dobrovoljnih ročnika u nazočnosti predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović, zamjenice ministra obrane Višnje Tafre i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Drage Lovrića.

Prisegu je položilo 419 ročnika i 49 ročnica. Čestitavši im na položenoj prisezi, predsjednica Grabar-Kitarović istakla je kako je ova svečanost i podsjetnik na odgovornost cijeloga društva prema pripadnicima Oružanih naga i njihovim obiteljima.

"Ulazak u obitelj Oružanih snaga nije jednostavna ni laka odluka, jer ona će možda odrediti vašu karijeru i pravac u životu. Posebice ako jednog dana postanete vojnici, dočasnici i časnici Oružanih snaga. Ako i ne postanete, uvjerena sam da će vam ova kratkotrajna obuka koristiti u vašem daljnjem životu", rekla je predsjednica Grabar Kitarović i posebno čestitala ročnicama, od kojih ni jedna nije odustala od obuke.

Dragovoljni ročnici prolaze osmotjednu obuku nakon koje stiču streljačku vojno-stručnu specijalnost, dužnost strijelac roda pješaštva, što im se upisuje u vojnu knjižicu i tako stječu jedan od uvjeta za prijem u djelatni vojni sastav i nastavak specijalističke obuke.

Među ročnicama je i Anita Ninčević Franićiz Splita, majka dvogodišnjeg djeteta. "Ovaj poziv nije samo posao, čast je služiti Domovini i ljudima", rekla je Anita, koja je već stekla diplomu magistre biologije - ekologije mora i želi se usavršavati u svom zvanju.

Predsjednica je u svom obraćanju istakla i važnost osiguranja uvjeta za normalno funkcioniranje Oružanih snaga. U tom smislu je najavila obilazak svih zapovjedništava Oružanih snaga RH.

"Ulaganje u Oružane snage je ulaganje u sigurnost. To nije puki trošak. To predstavlja temeljne elemente za ostvarivanje gospodarskog rasta u našoj zemlji. No u središtu obrambenog sustava uvijek je čovjek i naša je dužnost osigurati vam sve uvjete za rad", istakla je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica je tijekom boravka u požeškoj vojarni pogledala prigodnu izložbu vojne opreme, te razgovarala s vojnicima i njihovim obiteljima. Nakon toga u središtu Požege prisustvovala je postrojavanju hrvatskih povijesnih postrojbi.

Uključujući prisegle 14. naraštaja, dragovoljno vojni rok odslužilo je 3.950 ročnika i 490 ročnica.

Predsjednica se nakon toga susrela s biskupom požeškim Antunom Škvorčevićem.