KRAJ PROSVJEDNOG MARŠA

Više stotina branitelja prosvjedovalo pred stanom Zorana Milanovića

14.03.2015 u 13:10

  • +30

Okupljanje prosvjednika na Trgu bana Josipa Jelačića

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Dvije osobe uhićene su tijekom prosvjeda i protuprosvjeda u Zagrebu, koji su trajali od 14 do 16 sati. Stotinjak članova pokreta Occupy Croatia pod motom 'Stop teroru šatoraša' krenulo je s Trga bana Jelačića prema šatoru u Savskoj 66. Istodobno, nekoliko tisuća branitelja koji u Savskoj mjesecima prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, formiralo je svoju kolonu te se njih nekoliko stotina probilo do stana premijera Zorana Milanovića u Krajiškoj ulici. Nakon kraćeg skandiranja vratili su se u Savsku ulicu

Situacija je nakratko bila vrlo napeta, kada je protuprosvjednike policija zaustavila kako se ne bi susreli s braniteljskom kolonom kod hotela Westin. Branitelji su se potom vratili u šator, a protuprosvjednici su se samoinicijativno razišli, čime je prosvjedni marš završio.Što se sve događalo tijekom prosvjeda, pročitajte u našem izvještaju:

16.10
Promet u Savskoj ulici i širem središtu Zagreba je normaliziran.

16.02
Vođe pokreta Occupy Croatia pozvali protuprosvjednike da se raziđu i pođu svojim kućama. Promet se odvija normalno.

16.00
Branitelji se vratili u šator u Savsku 66.

15.47
Protuprosvjednici se vraćaju na Trg bana Jelačića nakon što im je policija, koje je bilo puno više nego pripadnika Occupy Croatije, zabranila daljnji prolazSavskom ulicom.

15.28
Protuprosvjednici došli do hotela Westin. Policija blokirala Vodnikovu i Jukićevu ulicu i ne da im dalje. Branitelji se udaljili od premijerova stana natrag prema Savskoj ulici.

15.05
Kako javlja tportalov reporter s terena, policija je ipak pustila protuprosvjednike koji su iz Frankopanske krenuli prema HNK. Jedan od pripadnika pokreta Occupy Croatia je priveden. Mogli bi se susresti s povorkom branitelja.

15.02
Branitelji su stigli ispred stana premijera Milanovića. Pjevaju 'Zovi, samo zovi!'. Uzvikuju 'Zorane, javi se, Zorane, ne boj se'. Ne zna se je li premijer u svom stanu.Na skandiranja branitelja, premijerovi susjedi uzvratili su pljeskom.

14.49
Policija blokirala križanje Frankopanske i Dalmatinske ulice i Varšavske ulice; ne dopušta protuprosvjednicima da idu dalje. Promet je zaustavljen. Protuprosvjednici uzvikuju da su građani drugog reda. Policija ih poziva da se raziđu. Prosvjed, navodno, nije prijavljen, čime se krši zakon.

14.45
Protuprosvjednici su stigli do Frankopanske ulice, nose transparentne s natpisom 'Stop teroru šatoraša' i 'Nacionalizam ubija'. Ponavljaju da neće nasjesti na nikakve provokacije.

14.35
Protuprosvjednici, kojih nema više od 70, krenuli su prema Savskoj cesti.


14.31 Branitelji krenuli prema Krajiškoj ulici, gdje živi premijer Milanović kojeg smatraju odgovornim za današnji protuprosvjed, kazao je Đuro Glogoški. Naišli su na policijske prepreke, ali su uspjeli probiti kordon. Josip Klemm je kazao da su oni i dalje za dijalog i pozivaju premijera da dođe k njima u šator.

'Samo razgovorom se mogu riješiti problemi i pozivam premijera na dijalog, da sjednemo za stol. Nas je u Savskoj svakoga dana sve više, to nije samo šačica ljudi', rekao je Klemm.


14.30
Iz Occupy Croatia poručuju: Ne mijenjamo rutu makar branitelji iz Savske krenuli prema Milanovićevoj kući, javlja tportalov reporter s terena.

14.20
Branitelji iz Savske navodno će krenuti prema kući premijera Milanovića.


14.01 U Savskoj 66 je stanje drugačije: tamo se okupilo više od tisuću branitelja iz čitave Hrvatske, koji će krenuti ususret prosvjednicima. Nosit će maslinove grančice. Policijsko osiguranje puno je jače ove subote nego tijekom prošlog prosvjeda. Promet Savskom cestom je blokiran: 'Promet dijelom Savske ceste, od Ulice grada Vukovara prema jugu, odnosno do Savskog mosta, od 14 je sati zatvoren za tramvajski promet. Vozi se preusmjereno, ovisno o situaciji uz tramvajske koridore', javili su iz ZET-a.

14.00 Čini se da na Trgu bana Jelačića ima više znatiželjnika i novinara nego prosvjednika.


'Pozivamo vas na prosvjed protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja u strahu drži i politiku i institucije, i iznad svega ljude ove zemlje. Politička i javna scena zemlje od samog početka ovog derneka djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu 'lošeg Hrvata'. Ucjena 'šatoraša' je tolika da se rijetki ljudi usude i otvoreno progovoriti o tome na društvenim mrežama, a kamoli u stvarnosti. Oni koje se i usude progovoriti o tome, dobivaju prijetnje, čak i smrću. U ovoj zemlji nije nikad bilo dobro nositi etiketu 'izdajnika naše stvari'. Posebno bi voljeli da nam se pridruže svi branitelji koji ne podržavaju ovaj dernek', stoji u pozivu pokreta Occupy Croatia.

Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda i predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, koji se u petak sastao s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, pozvao je prosvjednike protiv prosvjeda na dostojanstvo. 'Pozivamo sve koji će sudjelovati u prosvjedu protiv hrvatskih branitelja, kao i same hrvatske branitelje, na mir i na dostojanstvo, kao što smo pozivali sve vrijeme. Molimo sve da izbjegnu bilo kakve izgrede, sukobe, jer to nije u interesu onima koji pokušavaju sve vrijeme napraviti podjelu u hrvatskom društvu.“, izjavio je Glogoški, upozorivši kako bi u slučaju da antiprosvjednicima bude omogućen dolazak u Savsku 66 bilo teško kontrolirati situaciju i spriječiti moguće izgrede.

Najavljeni prosvjed u organizaciji Occupy Croatia drugi je po redu nakon što se 21. veljače na glavnom zagrebačkom trgu okupilo stotinjak antiprosvjednika koji su potom formirali kolonu koja je krenula prema Savskoj 66. Na raskrižju Savske i Vukovarske policija je spriječila njihov dolazak pred šator, pa je dio antiprosvjednika pokušao probiti policijski kordon. Pritom je došlo do manjeg sukoba. Promet Savskom i Vukovarskom neko je vrijeme bio blokiran, dok je na mjestu prosvjeda branitelja u Savskoj 66 bilo 600-tinjak branitelja koji su čekali sudionike marša. Protivnici prosvjeda ispred policijskog kordona zadržali su se oko pola sata i potom se u pratnji policije vratili na mjesto s kojeg je prosvjed i krenuo. Tijekom prosvjeda uhićene su četiri osobe zbog provokacija.