'PREDIZBORNI POTEZ'

Oporba osula drvlje i kamenje po Milanoviću zbog odustajanja od monetizacije

13.03.2015 u 14:46

Bionic
Reading

Gotovo sve oporbene parlamentarne stranke složile su se - odustajanje od monetizacije i namjera ponude autocesta mirovinskim fondovima i građanima na upravljanje, predizborni je potez. Monetizaciju su jedini podržali Čačićevi reformisti, no ne smeta im ni Plan B koji uključuje građane i 'mirovince'

Predizborna kampanja očito je počela, prokomentirao je objavu premijera Milanovića HDZ-ov Ivan Šuker.

'Jučer se odustaje od nekretnina, danas od monetizacije i postavlja se pitanje što će biti sutra. Međutim, mislim da je ključno pitanje tko će vratiti milijardu i 600 milijuna kuna koje su hrvatskim autocestama uzete u protekle dvije godine na ime toga da će se problem financiranja hrvatskih autocesta riješiti monetizacijom. Ovo je još jedan neodgovoran potez Vlade koja naprosto ništa što sama započne nije u stanju izgurati. Sad kad premijer govori da oporba ne predlaže zakone, pa neka samo pogleda koji smo zaključak predložili prilikom donošenja Zakona o koncesijama, pa će vidjeti da mu je taj zaključak bio 15 puta jači i snažniji od bilo kojeg zakona. I da ga je prihvatio, ne bi se upustio u ovakve nebuloze', poručio je Šuker.

Predizborne igre u svemu vidi i laburist Zlatko Tušak, kojemu je ipak drago da se odustalo od monetizacije, pogotovo jer su i laburisti upozoravali da taj projekt nije dobar.

'Dobra je odluka, ali se postavlja pitanje je li nam sve to skupa trebalo, i jesmo li trebali izgubiti određeno vrijeme. I ovo odustajanje u datom momentu, pitanje je - je li to prikupljanje poena uoči izbora', kazao je Tušak.

Potez Vlade i odustajanje od monetizacije pozdravlja i HSS-ov Branko Hrg. 'Dobar potez iako nije iskren. Ja se nadam da će ministar Hajdaš Dončić održati svoje obećanje i dati ostavku. Očekujemo dosljednost. Međutim, gospodin Milanović nije odustao od monetizacije zato što su skužili da to nije dobro, nego je odustao pod pritiskom javnosti, očigledno u cilju predizbornih aktivnosti i dodvoravanja građanima', kazao je Hrg.

Na obećanje resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića da će dati ostavku ako monetizacija ne uspije novinari su podsjetili i ORaH-ovu Mirelu Holy.

'Obećanje ludom vjerovanje. Mislim da Vlada uopće nema koncept toga što treba napraviti s ključnim poduzećima u Hrvatskoj i umjesto da krene u ozbiljno restrukturiranje i upravljanje poduzećima tako da ona budu održiva, izmišlja različite modele koji traju određeno vrijeme i onda kad vide da reakcija javnosti nije dobra ili da to nije dobro pripremljeno pa se mora odustati od toga', kazala je Holy.

Monetizacija je bila dobro rješenje, smatraju pak HNS-ovci reformisti, no nemaju ništa ni protiv da se upravljanje autocestama ponudi građanima i mirovinskim fondovima.

'Osobno smatram da mi u društvu patimo od predrasuda kad je u pitanju monetizacija. Ona je bila najbrže i najpraktičnije rješenje za ono što je hrvatska politika u upravljanju nacionalnim resursima propustila napraviti u prethodnim godinama. Proračun jednostavno ne može izdržati tolike obaveze koje autoceste povlače prema vjerovnicima i monetizacija je prema našem mišljenju bila jedno dobro rješenje, ali jednako tako ovo rješenje, koje će vjerojatno jednako tako biti nešto složenije naravi i trebat će vremena i sposobnosti', poručio je reformist Petar Baranović.

373490, 371552, 371527, 368125