NOVA PUTNIČKA LINIJA

Hidroavionima iz Novalje u Zagreb, Split, Anconu i Rijeku

13.03.2015 u 14:52

Bionic
Reading

Od ove sezone u Novalji starta putnička linija hidroavionom koja će je povezivati sa Zagrebom, Anconom, Splitom, Zadrom i Rijekom. Novalja je tako ostvarila suradnju s avioprijevoznikom European Coastal Airlines – ECA, tvrtkom sa sjedištem u Splitu, a koja je 2014. ostvarila suradnju s dvije otočke destinacije, Jelsom na Hvaru i Rabom

Osim Novalje i otoka Paga, u njihovu ponudu od ove godine će se naći i linije prema Veloj Luci na Korčuli i otoku Lastovu. Tako je već sada izvjesno da će se od ovoga ljeta u Novalju moći doći i hidroavionom.

Letovi hidroavionom prvenstveno su dodatak turističkoj ponudi, ali također pružaju priliku i domaćem stanovništvu da do nekih odredišta koriste jedinstvenu liniju koja će ih u jednom potezu vrlo brzo dovesti do željena odredišta.

Partneri su na ovom projektu Grad Novalja, Lučka ispostava Novalja i Turistička zajednica, a u tijeku je tehnička priprema i ishođenje koncesije za izgradnju i korištenje pontonskog pristaništa za uspostavu hidroavionskog prometa u luci Novalja. Iako ECA po svojim standardima leti iz luke u luku, po potrebi turiste može preuzeti direktno na aerodromima, u ovom slučaju to su Split, Zadar ili Rijeka, što je jako praktično ako se radi o avio gostima i čarterima. Statistike ukazuju da se boravak na destinaciji znatno skratio, a da je dolazak aviokompanijama, pogotovo onim niskobudžetnima (low cost) ili čarterima sve poželjniji.

Cijene karata su u pripremi i znat će se, kao i redovi vožnje, koncem mjeseca, ali za usporedbu trenutačna cijena na relaciji Rab – Aerodrom Rijeka iznosi 99 kuna ili Split – Jelsa po cijeni od 149 kuna. Vrijeme letenja na relaciji Novalja – Zagreb, kao i na relaciji Novalja – Split iznosi 40 minuta. Od Novalje do Ancone stiže se za 39 minuta, do Rijeke za 19 minuta dok vožnja na relaciji Novalja – Zadar traje samo 15 minuta.

Osim brzine, komfora i sasvim ugodnih cijena karata, turisti dobivaju i novu, dodatnu mogućnost prijevoza do destinacije te im se pruža i poseban, nov, pomalo ekskluzivan doživljaj letenja hidroavionom. Ujedno, već za ovu sezonu ECA planira i određene linije s otoka na otok, odnosno rute povezivanja otoka, za što postoji znatan interes na turističkom tržištu.