BIZNIS BEZ KONTROLE

Evo koliko Hrvati godišnje spiskaju na 'poker aparatima'

17.03.2015 u 09:43

Bionic
Reading

Krajem prošle godine Ministarstvo financija i Vlada dodijelili su novih 29 koncesija za igre na sreću u automat klubovima, koje će se početi koristiti od 2015. godine. Golemo je to povećanje broja koncesija za kockarske klubove s 19 na 48, ali riječ je i o jakom tržištu – hrvatski građani u 2013. godini su u automat klubovima potrošili više od 360 milijuna kuna (oko 50 milijuna eura). Toliko ukupno godišnje potroše na školske udžbenike ili tjesteninu

Do podatka o vrijednosti tržišta došli smo istraživanjem javno dostupnih podataka o poslovanju 19 nositelja koncesije za igre na sreću u automat klubovima.

Otvoriti automat klub za kockanje u Hrvatskoj nije komplicirano i može ga se pozicionirati na bilo kojem mjestu, bez gotovo ikakvih ograničenja. Nositelj koncesije može otvoriti automat klubova za kockanje koliko hoće i može. Ograničenja za izbor lokacije na kojem će se otvoriti klub za kockanje na automatima nema, pa su kao rezultat po velikim centrima, a pogotovo u Zagrebu, automat klubovi sve češći u klasičnim stambenim zonama. Otvaraju se pored trgovina mješovitom robom, banaka, igrališta, škola,…

Ne postoji niti ograničenje broja 'poker aparata' po klubu.

Na naše pitanje Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi zbog čega ne postoji lokacijsko ograničenje, odgovaraju kako se, prema Zakonu o igrama na sreću, pravo priređivanja igara na sreću na automatima daje za pojedino trgovačko društvo, dok priređivač sam odlučuje o lokaciji na kojoj namjerava otvoriti automat klub, te podnosi zahtjev temeljem kojeg Ministarstvo financija izdaje odobrenje za priređivanje igara na sreću na automatima.

I dok se ugovori s novih 29 koncesionara tek potpisuju, 19 'starih' koncesionara diljem Hrvatske već imaju 219 automat klubova. Zakon o igrama na sreću, odnosno prateći Pravilnik o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica propisuje tek da je uz zahtjev za dobivanje prethodnog mišljenja za lokaciju poslovnog prostora casina ili automat kluba, priređivač dužan dostaviti suglasnost predstavnika stanara, ako objekt u kojem se namjerava otvoriti casino ili automat klub služi i za stanovanje.

U Njemačkoj je, primjerice, zabranjeno otvoriti automat klub za kockanje u stambenom naselju, ne smiju biti u blizini škola, bolnica, crkava. Po lokalu je maksimalno dozvoljeno postaviti samo tri odnosno dvanaest automata, a dozvola se izdaje na samo godinu dana. U Njemačkoj su, naime, davno poslušali stručnjake za liječenje bolesti ovisnosti koji upozoravaju kako je blizina mjesta za kockanje jedan od presudnih faktora u stvaranju ovisnosti. U Hrvatskoj je tržište igara na sreću liberalizirano i vlasti ne mare što već bilježimo oko 100 tisuća ovisnika o kockanju.

Iako je od 2007. naovamo, prema podacima iz Narodnih novina, ukupno dodijeljeno 48 koncesija priređivačima igara na sreću na automatima, u Poreznoj upravi su nam rekli kako 43 trgovačka društva uživaju to pravo. Za ovih pet koji nedostaju, u odnosu na podatke iz Narodnih novina, kažu kako su na koncu odustali od koncesije. Porezna uprava odbila je odgovoriti na pitanje o kojim je koncesionarima riječ, pozvavši se na očuvanje instituta porezne tajne.

Prve koncesije za priređivanje igara na sreću u automat klubovima dodijeljene su 2007. godine, kad su tadašnji premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker podijelili 13 koncesija na rok od 10 godina. Još šest koncesija dodijeljeno je pod Jadrankom Kosor 2009. godine, također na rok od 10 godina. Koncesije koje su u prosincu 2014. dodijelili premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac dobilo je 29 trgovačkih društava na rok od 15 godina.