NEZABILJEŽEN PRESEDAN

Milanović zabranio da ga slikaju zajedno s predsjednicom

12.03.2015 u 15:12

  • +2

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović pred Saborom

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: I.E.M.

Bionic
Reading

Iako je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost prvi njihov službeni susret, javnost će ostati uskraćena za zajedničke fotografije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića. Uobičajeno je da fotografi i snimatelji poprate početak sjednice koja se održava u Saboru uz jake sigurnosne mjere, no tportal doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednice da je na zahtjev Zorana Milanovića to zabranjeno te da je i službenom fotografu onemogućeno da ih zajedno fotografira. Dok je predsjednica izrazila svoje razočaranje tom odlukom, premijer je prokomentirao da 'nije gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru' te ocijenio da je fotografiranje - nebitno

Nakon što je nešto iza 13 sati završila sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost prva je iz Sabora izašla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se obratila novinarima. Kazala je kako se na sjednici raspravljalo samo o smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija i drugim stvarima vezanim uz nacionalnu sigurnost pri čemu je Vlada dobila zaduženje da izradi novu Strategiju nacionalne sigurnosti.

Novinari su predsjednicu upitali kakva je bila atmosfera na sastanku. 'Bila je atmosfera suradnje i nemam nikakvih primjedbi', rekla je Grabar Kitarović. Iako je do sada s premijerom komunicirala samo putem pisama i dopisa, danas su se prvi put sreli. 'Razgovor je protekao vrlo dobro o ovim temama koje sam spomenula', rekla je predsjednica i dodala da je ovo korak naprijed u suradnji između nje i premijera te da je njena ruka i dalje ispružena za suradnju.

'Nadam se da ćemo krenuti dalje u pozitivnom tonu', kazala je. Na pitanje o tematskoj sjednici Vlade koju je tražila, rekla je da je predložila i sjednicu i teme, no da odgovor još čeka.

Na pitanje novinara zašto se nije smio snimiti početak same sjednice, kazala je da ne zna, ali da je ona osobno tražila da novinari mogu biti na početku. Tportal doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednice da je na zahtjevZorana Milanovića snimanje zabranjeno te da je i službenom fotografu Uredapredsjednice onemogućeno da fotografira Grabar Kitarović i premijerazajedno.

Novinari su i samog premijera priupitali je li on zabranio kamerama snimanje početka sjednice. 'Nisam gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru, ali to je nebitno. Znam da ni zadnji put kad smo bili u vili Weiss nije bilo medija. Bitan je sadržaj. Kad sam zadnji put bio u vili Weiss, nije bilo medija, što je na kraju krajeva nebitno. Na kraju dobijete izjave od nas, a smjernice su djelomično javne, djelomično tajne i ipak je karakter tog sastanka malo diskretniji. Iskreno govoreći, ne znam, nije ni bitno na kraju krajeva, foto prilika imate i sad', kazao je Milanović.

Na ponovljeno pitanje je li bio protiv novinarskih ekipa, Milanović je rekao: 'Kako mogu biti protiv kad ne odlučujem o tome.'

Na opasku novinara da je predsjednica bila za to da kamere snime početak sjednice, Milanović je kazao: 'Molim vas lijepo. Ono što je bilo dobro je da je ovo sve skupa bilo dobro.' Kako doznajemo, o tome hoće li ili ne dozvoliti snimanje početka sastanka bilo je u ingerenciji predsjednice i premijera. Sabor je u ovom slučaju samo iznajmio dvoranu.

Kao i predsjednica Grabar Kitarović, i premijer Milanović bio je zadovoljan sastankom. 'Atmosfera je bila baš dobra. Čuli ste da smo usvojili smjernice. Vlada, čiji je to posao, će pristupiti izradi Strategije nacionalne sigurnosti. Dobro je, bit će još bolje', rekao je Milanović.

Novinari su Milanovića upitali može li se ubuduće očekivati bolja suradnja Pantovčaka i Banskih dvora. 'Gledajte, ovo je područje zajedničke odgovornosti i tu ne možete ići na preglasavanje, nema smisla, to nije u naravi takve suradnje. Na kraju će ipak Sabor sam ili na prijedlog Vlade donijeti neku odluku, ali nema smisla da se predsjednika tu istiskuje, to je nezdravo. Upravo ovo je područje suradnje, ja sam na kraju i inicirao ovaj sastanak. To je nešto gdje moramo sjesti i zajedno dogovoriti neke stvari. Bilo je detalja kako da sljedeće izvješće bude bolje i detaljnije, ali već ove smjernice su u smislu koordinacije bolje od prošlogodišnjih. Suradnja da, Vlada na kraju snosi najveću odgovornost, a predsjednica može pomoći', rekao je Milanović.

Dodao je i da je njegova ruka za suradnju ispružena. 'Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku i ima najveću odgovornost. Moj poziv za sjednicu Vlade stoji, moramo biti konkretniji s konkretnijim prijedlozima i konkretnijim proračunskim učincima jer to su jako ozbiljne stvari. Ali za ozbiljan razgovor sam otvoren jako, i s predsjednicom, ali i svim drugima. Volio bih da i u Saboru imamo aktivnu oporbu, konstruktivnu, koja će predlagati prijedloge i ideje kojih nažalost nema', kazao je Milanović.

Smjernice koje su danas usvojene bile su pripremljene već ranije, objasnio je novinarima Milanović, no tek su danas usvojene jer su on i bivši predsjednik Ivo Josipović smatrali da njihovo potvrđivanje mora pričekati novog predsjednika, odnosno predsjednicu, a ne 'da je se dovede pred svršen čin'.

Na pitanje je li bilo riječi i o nekim drugim temama, Milanović je kazao: 'To vam ne smijem reći. To su teme koje su malo šireg spektra, a tiču se nacionalne sigurnosti i obrane. Pod točkom razno razgovarate o stvarima koje su bitne. Ta komunikacija nikada ne smije prestati. S bivšim predsjednikom sam razgovarao svaki tjedan. To ne moraju biti veliki razgovori, ali mora biti ta vrsta koordinacije u onome gdje trebamo surađivati i treba postojati konsenzus. Da, primjerice, znamo kada odemo u BiH i kada predsjednica konstatira i pohvali inicijativu za BiH, njemačko-francusku inicijativu, da je to zapravo hrvatska inicijativa, to je Vladina inicijativa, moja inicijativa, inicijativa potpredsjednice Pusić.'

Upitan može li biti konsenzusa oko gospodarskih pitanja, Milanović je kratko rekao da 'to vodi Vlada'.

Jake sigurnosne mjere

Novinarima je u praćenju sjednice VNS-a gotovo onemogućen rad s obzirom na to da je jedno cijelo krilo Sabora zatvoreno tj. onemogućen im je pristup što se rijetko događa. Uz to je jako osiguranje po svim katovima zgrade Sabora. Kolinda Grabar Kitarović pri ulasku nije davala novinarima izjave kao niti Milanović koji je novinare i vrtićku djecu koja su ga uslikala mobitelima pozdravio s 'Bog daj'. Predsjednica Grabar Kitarović na sastanak je stigla u plavoj haljini, a premijer Milanović imao je plavu kravatu pa su mnogi komentirali kako su modno usklađeni.

Na prijedlog predsjednice, u dnevni red današnje sjednice VNS-a bila je uvrštena, uz raspravu o smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015. godinu, i rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje. Predsjednica je taj prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.

Aktualna Strategija nacionalne sigurnosti, usvojena 2002. godine, zastarjeli je dokument u kojem, primjerice, stoji da 'Savezna Republika Jugoslavija... više ne predstavlja izravnu sigurnosnu prijetnju, nego potencijalnog partnera'. 'Opasnost vojne prijetnje u regiji će u duljem razdoblju biti značajno smanjena, ali ne i potpuno eliminirana. Vjerojatnost međudržavnoga vojnog sukoba svedena je na minimum, ali i dalje postoji mogućnost nastajanja sukoba niskog intenziteta na određenim područjima u regiji', piše u Strategiji. 

Predsjednica se u predizbornoj kampanji snažno distancirala od regije, koju nije spomenula ni u inauguracijskom govoru, kada je naglasila da je Hrvatska članica EU-a i NATO-a, na čemu će se temeljiti i njezina politika. U važećoj Strategiji pak stoji da 'sigurnosni izazovi i prijetnje u regiji (...) imaju veću važnost za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske od regionalnih izazova i prijetnji u drugim dijelovima svijeta'. Istovremeno, pristupanje Europskoj uniji i NATO-u predstavlja se kao 'jedan od najvažnijih nacionalnih ciljeva'.

Tko je na sastanku?

Današnjoj sjednici VNS-a predsjedat će, kao predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Sjednice VNS-a zajednički sazivaju predsjednica i predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji odlučuju o temama o kojima će se raspravljati te supotpisuju odluke. Uz njih dvoje, u sastavu Vijeća su i ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, načelnik GS OS RH Drago Lovrić, ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, ravnatelj VSOA-e Zdravko Klanac i predstojnik Vijeća Ivica Panenić. U radu Vijeća sudjeluje i predsjednik Sabora Josip Leko.

Jačanje oružanih snaga vjerojatno je najaktualnije pitanje iz Strategije, kako 2002. tako i danas. Predviđeno je i razvijanje sposobnosti Oružanih snaga za potporu civilnim institucijama u stanju neposredne ugroženosti i drugim kriznim situacijama, poput elementarnih nepogoda i drugih nesreća, što ide na ruku predsjedničinoj predizbornoj inicijativi za povratak obveznog vojnog roka u Hrvatsku.

Predsjednica će doći na svoje i u dijelu koji se odnosi na razvoj gospodarstva, što je od 'izuzetne važnosti za postizanje dugoročne stabilnosti RH'. Taj dio Strategije iskoristiv je u njezinom zahtjevu Vladi da izvoli predstaviti plan izlaska iz krize: Hrvatska 'mora nastaviti s potrebnim gospodarskim reformama usmjerenim prema liberalizaciji trgovine, reformi financijskog sektora, poticanju stranih ulaganja, smanjivanju vanjskog duga'.

Nove ugroze, stari operativci

U proteklom desetljeću, kao glavne prijetnje za nacionalnu sigurnost pojavili su se novi oblici međunarodnog terorizma, širenje oružja za masovno uništenje, opasnosti od raketnih i kibernetičkih napada, piratstvo, ugrožavanje opskrbe energentima. Prema postojećoj Strategiji, još uvijek je aktualna i strateška značajka da se 'u privatizaciji gospodarstva vodi računa o zaštiti nacionalnih interesa, posebno u područjima gospodarstva važnim za nacionalnu sigurnost' Hrvatske. O svim tim ugrozama predsjednicu Grabar Kitarović danas savjetuje Josip Buljević, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost pod čijim se nosom, dok je bio u vrhu obavještajnih službi, nesmetano odvijala zločinačka operacija Fimi media u režiji tadašnjeg premijera Ive Sanadera

Očekivano, nakon sjednice održane na neutralnom terenu, više se može iščitati iz tona nego iz samog sadržaja izjava predsjednice i premijera. Temelji za izgradnju međusobnog povjerenja dvoje hrvatskih čelnika još nisu iskopani, no današnja sjednica bila je prilika da se svečano upregnu prve lopate.