ZAGREBAČKI KAOS

Švaljek odbrojeni dani, Bandićeva prva violina postaje odana Kusin?

12.03.2015 u 11:57

Bionic
Reading

Ministar Uprave Arsen Bauk još je jednom ustvrdio kako Milan Bandić može odrediti da Grad dok je on u pritvoru vodi njegova zamjenica Vesna Kusin umjesto Sandre Švaljek. A ta je mogućnost sve izglednija s obzirom na to da se Švaljek odmetnula od svog političkog pokrovitelja, za razliku od Vesne Kusin koja je svim srcem i dalje uz Bandića. Usto, gradonačelnik ima otvorene ruke i smijeniti Upravu Zagrebačkog holdinga koja je imenovana prije nekoliko dana

'Jasno je da su nastupile okolnosti kada je gradonačelnik spriječen obnašati svoju dužnost da po članku 43, stavku jedan Zakona o lokalnoj samoupravi gradonačelnika zamjenjuje zamjenica koju on odredi. Za sada je odredio gospođu Švaljek, ako odredi gospođu Kusin, onda će to biti ona. Važno je da Grad funkcionira i da se u svakom trenutku zna tko upravlja njime', kazao je ministar novinarima prije sjednice Vlade.

Kazao je da je trenutačno ista situacija kao i u listopadu prošle godine kada je Bandić prvi put priveden. 'Gradonačelnik je gradonačelnik, on je trenutno spriječen i ima dvije zamjenice. Ona koju on odredi da ga zamijeni, ta će ga i zamijeniti', kazao je.


Dok je Švaljek pokazala autonomiju i neovisnost u vladanju Gradom te imenovala i nove čelne ljude Holdinga dok je Bandić imao svezane ruke zbog odluke da ne može obnašati gradonačelničku dužnost, Vesna Kusin, zamjenica broj dva, nikada nije skrivala svoju odanost Bandiću. Nakon najnovijeg pritvaranja proces je proglasila političkim progonom. Usto se, za razliku od Švaljek, pridružila Bandićevoj novoj udruzi.

'Očekivali smo povratak gradonačelnika, a danas tragedija. Jasno je kao dva plus dva o čemu je riječ. O tome da se na svaki način onemogući njegovo djelovanje. Je li to strah od njega i novih izbora ili stranke? Ali jest od njegove moći', kazala je Kusin komentirajući ponovno Bandićevo pritvaranje prije dva dana na konferenciji za medije. Nakon toga je za telefonski komentar mogućeg preuzimanja fotelje od Švaljek bila nedostupna.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek od srijede je prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika te najavila da će zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave u vezi novonastale situacije s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je ponovno u zatvoru u Remetincu.


Povlačenje punomoći Sandri Švaljek vrlo je izgledan potez Milana Bandića. Iako je u Remetincu, on smije obnašati dužnost gradonačelnika, a samim time ima i otvorene ruke u donošenju odluka. Tako ima i ovlasti smijeniti tek izabranu Upravu Zagrebačkog holdinga, ujedno i prvu izabranu javnim natječajem, a ne političkom direktivom.

Da bi mogao ući u povijest kao predsjednik Uprave s najkraćim mandatom, svjestan je i novi šef ZG Holdinga Dejan Fičko. Još prije nego što je Bandić dobio mogućnost ponovno obnašati dužnost gradonačelnika, postojala je mogućnost izazivanja prijevremenih izbora u Zagrebu.

'Ne pribojavam se te opcije. U ovom trenutku tražim podršku svih političkih opcija kako za sebe tako i za izabrane članove Uprave, podršku za naš rad. Što će biti ako dođu izbori i što će odlučiti politika, ostaje za vidjeti. U tom slučaju spreman sam na sve, ali mislim da usluge građanima moraju biti ispred svega', istaknuo je Fičko nakon imenovanja ekskluzivno za tportal

A spreman na sve je i Milan Bandić kojem hrvatski zakoni omogućavaju vođenje grada iz pritvora, a tako i kandidiranje na prijevremenim lokalnim ili pak parlamentarnim izborima.

Švaljek popularnija od Bandića

Zamjenica Milana Bandića Sandra Švaljek prema nedavnom istraživanju Nove TV za 43 posto ispitanika bila bi  bolja na mjestu gradonačelnice od Bandića. Njemu potporu daje 35 posto građana.